Меню Затваряне

Демократична България и ГЕРБ-СДС излязоха с декларации против руското влияние върху БПЦ

На 6 декември, когато Българската православна църква чества паметта на св. Николай Мирликийски Чудотворец, в България пристигна на посещение Волокололамаският митрополит Антоний, председател на Отдела за външни църковни връзки на РПЦ. За читателите припомняме, че той зае мястото на предишния Волоколамски митрополит Иларион, който беше изпратен в Унгария.

Посещението на митрополит Антоний в тази политическа криза и обстановка, в която България като страна-член на ЕС зае позиция срещу агресивната политика на Руската федерация в Украйна и осъди военната агресия срещу украинския народ, предизвика у нас неочаквано силен отзвук. Още на 3 декември в сайта на Подворието на Московската патриаршия в София беше съобщено, че Волоколамският митрополит ще съслужи с български архиереи в храма на Подворието за 6 декември – празник на св. Николай (тук). Фактът, че Подворието служи по стар стил и празникът е на 19 декември, не беше отбелязан, както и важният момент, че Св. Синод на БПЦ няма решение за съслужение на митрополити от РПЦ и БПЦ, каквото се изисква в такива случаи. Според наши източници патриарх Неофит дори е отказал да приеме митрополит Антоний. Медии излязоха с публикации още на 2 декември (тук), в които се съобщаваше, че Волоколамският митрополит идва тук с ясна цел – да повлияе върху евентуално бъдещо решение на Св. Синод на БПЦ, което да признае „томоса“ за автокефалия, който Сръбската църква даде на МПЦ-ОА, и който засега е подкрепен само от Московската патриаршия. Известно на всички в православния свят е, че само Вселенска патриаршия има право да дава томос за автокефалия.

За църковните „игри“ по тази тема писаха дори македонски медии, част от които отразихме и на страниците на Християнство бг в публикацията Автокефалията не е просто триумф на успеха, а сериозна отговорност. От материала, както и от публикациите на много медии в публичното пространство става ясно, че исканията към БПЦ се предполага да бъдат съответно – неосъждане на руските престъпления в Украйна и непризнаване на автокефалността на Православната църква на Украйна (ПЦУ), която получи Томос от Вселенския патриарх Вартоломей в началото на 2019 година.

По време на литургията в Руската църква се състоя протест, който отразиха всички медии, както и виковете на протестиращите: „Тук не е Москва!“ и „Убийци!“, а присъствалата на св. литургия г-жа Елеонора Митрофанова – посланик на РФ в България, счете за по-разумно да излезе през задния вход, за да не се срещне с протестиращите.

Журналистът Калин Манолов в своето авторско предаване в „Алтернативата“ съобщава известните на чуждестранната преса факти, че преди месец и половина на Волоколамския митрополит Антоний му е отказано да влезе във Великобритания, а преди 20 дни участието му в Германия на конференция за диалог между православни, католици и протестанти предизвика скандал (виж линка на 0:58 мин.). Гостът в предаването проф. Дилян Николчев, поканен като специалист по църковно право, коментира посещението на висшия църковен служител и архиерей на РПЦ в България. Според проф. Николчев тази визита е по-скоро изцяло политическа, но не и църковна (митрополит Антоний не е включен в санкционен списък и пътува с дипломатически паспорт).

Посещението на митр. Антоний и съслужението му с български архиереи освен с протест пред Руската църква „Св. Николай“ в София намери и силен медиен, обществен и политически отзвук в декларациите на парламентарните групи на две политически коалиции – Демократична България и ГЕРБ-СДС.

Още на 5 декември председателят на „Демократи за силна България“ и съпредседател на ДБ Атанас Атанасов написа писмо до председателя на Комисията за контрол на службите за сигурност Даниел Митов с искане да отговори на въпроса какви мерки са предприети от ДАНС във връзка с посещението на Волоколамския митрополит Антоний в България. (Цялото писмо можете да прочетете в прикачения файл).

На 6 декември коалиция „Демократична България“ излезе с изявление срещу това посещение, а на следващия ден то беше прочетено и от трибуната на Народното събрание от депутата от ДБ Кремена Кунева. Цитираме цялото изявление на Парламентарната група на Демократична България:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПГ НА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ

Днес в България е пристигнал Волоколамският митрополит Антоний, председател на външния отдел на руската църква. Епископ Антоний идва без покана от Българската православна църква, което е нарушение на църковния ред и на практика нарушаване на българската църковна независимост. Негово Светейшество Неофит е отказал среща с него. Единствено видинският митрополит Даниил и ловешкият Гавриил са изявили желание да се срещнат с Антоний. С визитата на Антоний, висшият представител на Московската патриаршия, която открито подкрепя инвазията на Путин в Украйна, провъзгласява я за справедлива и за война в защита на православието, оправдавайки убийствата на цивилни граждани, жени и деца, се компрометира и България. Той идва да притиска Българската православна църква да признае църквата в Република Северна Македония със статута и наименованието, определено от Сръбската църква през май 2022. Това би означавало признаване от страна на Българската православна църква на противоканонично издадения от Сръбската църква „томос” по отношение на църквата в Република Северна Македония. Според каноните на православната църква Вселенската патриаршия е единствената, която има право да издава Томос за автокефалия на която и да е друга православна църква. Заемането на просръбска и проруска позиция от страна на Българската православна църква може да доведе до сериозни дипломатически усложнения не само с останалите православни църкви, но и с гръцката държава. Интересите на България като член на ЕС и НАТО са да поддържаме най-тесни съюзнически и най-близки отношения с нашите съседи и партньори. Междуцърковните отношения са интегрална част от междудържавните отношения и са от особен интерес за Българската държава. Ако целта на посещението е да бъде отбелязан църковният празник на Св. Николай Чудотворец, припомняме, че според руската православна църква този празник се чества на 19-ти декември“.

Междувременно лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов беше на посещение в Истанбул и показа добри отношения с Вселенския патриарх Вартоломей, като в едно от поздравленията си към него спомена, че България трябва да признае автокефалната Православната църква на Украйна.

На 8 декември – два дни след изявлението на Демократична България, парламентарната група на коалиция ГЕРБ-СДС излезе също с декларация, която включва и искане за признаването на Православната църква на Украйна, както и обръщение към Българската православна църква. Публикуваме цялото изявление на коалицията, което може да се намери и на официалната им страница:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПГ НА ГЕРБ – СДС

Уважаеми господин председател,

Уважаеми народни представители,

През последните дни, на посещение в България е Волоколамският митрополит Антоний, председател на външния отдел на Московската патриаршия. Макар тази визита да беше обявена като църковно-празнична, посветена на честването на храмовия празник на черквата „Св. Николай“ към руското подворие, на официалната страница на Външния отдел на Московската патриаршия се твърди, че посещението е било „работно“, което потвърждава опасенията, че наместо протоколно-празнични, то е преследвало политически цели, които не се декларират открито. Присъствието на 6 декември на службата в руското подворие на руския и беларуския посланици и на български публични личности, ангажирани със сдружение „Русофили“, затвърдиха това подозрение и опасението, че съществува опасност Църквата да бъде използвана като политически инструмент.

В този контекст, ние от парламентарната група на ГЕРБ-СДС искаме да заявим следното:

– Осъждаме последователната линия на Руската федерация да превръща Московската патриаршия в инструмент на своята външна политика. Защото дълг на всяка поместна църква е да не допуска да бъде употребявана от политическата власт, отдавайки Божието кесарю, а не Богу;

– Осъждаме агресивната руска политика, включително с военни средства, насочвана от десетилетия изключително срещу православни страни като Молдова, Грузия и Украйна. Една вярна на евангелския дух Църква не може и не бива да се превръща в апологет на тази политика, защото нашият Спасител е казал, че ще се нарекат синове Божии миротворците, а не войнолюбците;

– Заявяваме категоричната си подкрепа за автокефалията на Православната църква на Украйна, провъзгласена съгласно каноните с Томос на Вселенската патриаршия, в качеството ѝ на единствена църква-майка на Киевската митрополия;

– Обръщаме се със синовна молба към Българската православна църква да не се поддава на чужди провокации, още по-малко от страна на ангажирала се в тежък братоубийствен конфликт страна. А също и да помисли дали не е дошло време за влизането ни в евхаристийно общение с Православната църква на Украйна. Нещо, което вече беше направено от православните църкви на Константинопол, Александрия, Кипър и Елада и което предстои да бъде направено от Румънската православна църква.

Българската църква има историческата памет да оцени, колко труден и трънлив може да бъде пътят на един православен народ за създаване на своя поместна църква. В навечерието на Рождественските празници, като православни християни, ние се молим за бърз край на войната, за мир на Земята и благоволение между човеците.

Благодаря Ви за вниманието!

Така едно необмислено и недобре съгласувано неофициално посещение у нас на Волоколамския митрополит Антоний по време на политическа криза и война, предизвика политически, медиен и обществен отзвук, който със сигурност вече има отражение върху Българската православна църква. Какви ще бъдат решенията на Св. Синод на БПЦ и какво отношение ще вземат архиереите към събитията от последните дни, предстои да разберем след 13 декември, когато ще има заседание на Св. Синод.

Posted in Публицистика, Църква и политика

Вижте още: