Меню Затваряне

Митрополит Антоний ръкоположи преподавател по литургика за свещеник

В деня на св. Антоний Велики, в храм “Въздвижение на св. Кръст Господен” в София, Западно и Сридноевропейски митрополит Антоний на своя имен ден ръкоположи преподаталея по литургика в Богословският факултет на СУ “Св. Климент Охридски” протодякон доц. д-р Иван Иванов (Куюмджийски).

В литургията, оглавена от митрополит Антоний съслужиха епископите Велички Сионий, игумен на Бачковската и Троянската св. обители, Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архимандритите Василий (протосингел на Софийска митрополия), Пахомий (ректор на Софийската духовна семинария), Никанор (игумен на Църногорския манастир), Евтимий, ставроф. ик. Ангел Ангелов (духовен надзорник на Софийска епархия), ик. Юлиан Ангелов от Берлин и ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия в България.

Новият йерей преминава на служение в Западно и Средноевропейска епархия и ще служи в Рим, като ще продължи да изпълнява задълженията си на преподавател по литургика в Богословския факултет на СУ.

О. Иван Иванов е роден на 10 февруари 1972 г. През 1996 г. завършва Богословския факултет на СУ, а през 1999 г. Вокалния факултет на Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Възпитаник е на Висшия колеж „Капраника“ в Рим. Ръкоположен е за дякон през 1999 г. от Доростолски митрополит Иларион. Служи като патриаршески дякон в ПКСХП “Св. Александър Невски”. През 2005 г. защитатава докторска дисертация в Богословския факултет на СУ. Завършил е факултета по Източни църковни науки на Папския институт за Изтока в Рим при Папския университет „Грегориана“ през 2004 г. Доцент е по Литургика в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ от 2009 г. Работи в областта на литургичното и евхаристийното богословие. Автор на 6 монографии и на над 160 научни публикации. 

Научните приноси на свещ. доц. д-р Иван Иванов можете да видите на страниците на Богословския факултет (тук).

Пожелаваме на новия йерей на БПЦ дълго и благодатно служение на Божията нива!

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: