Меню Затваряне

Митрополит Порфирий (Перич) е новият патриарх на Сръбската православна църква

На 18 февруари за нов патриарх на Сръбската православна църква е избран митрополитът на Загреб и Любляна Порфирий (Перич).

Патриархът е определен с жребий, който след специална молитва е изтеглен от архимандрит Матей (Ристанович) от манастира в Сисоевац.

В първия тур на изборите сръбските архиереи избраха чрез гласуване трима кандидати – Бачки епископ Ириней (Булович), епископ Порфирий (Перич), митрополит на Загреб и Любляна и Ефрем (Милутинович), епископ на Баня Лука. Имената им, написани на лист хартия се слагат между страниците на Евангелието и след това в храм “Св. Сава” архим. Матей (Ристанович) е изтеглил листа с името на митрополит Порфирий.

Избраният за патриарх на Сърбия митрополит Порфирий е роден на 22 юли 1961 г. в гр. Бечей. Най-голямото от трите деца на Радивой и Радойка Перич, които след Втората световна война се преместват от Босна и Херцеговина във Воеводина.

Завършва средно общообразователно училище в Нови Сад през 1980 г., след това следва във Философския факултет на Белгравския университет, учи и археология. Скоро след това започва да учи в Богословския факултет на Сръбската православна църква до 1987 година.

Преди завършването си е постриган за монах в Дечанския манастир, а след завършването на факултета заминава да учи в Атина, където остава до 1990 година.

С благословението на Бачки епископ Ириней на 6 октомври 1990 г. заминава за Ковилския манастир, и на 21 ноември там е ръкоположен за йеромонах.

На 14 май 1999 година е избран за викариен епископ на Бачка епархия.

През 2004 година зщитава докторска дисертация на тема “Възможността за познание на Бога според апостол Павел в тълкуванието на св. Йоан Златоуст” в Богословския факултет на Атинския университет. Става преподавател в Богословския факултет в Белград, наследник на известния психиатър и академик д-р Владета Йеротич.

В периода 2010-2011 година е бил военен епископ, а след това координатор на сътрудничеството между СПЦ и сръбската армия.

През 2014 година е избран от архиерейския събор на СПЦ за митрополит на Загреб и Любляна.

Източник: Благовест инфо

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: