Меню Затваряне

Митрополит Яков тръгва към украинската граница със събрани дарения

Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков и протосингелът на епархията протопрезвитер Добри Чаков потеглят днес за румъно-украинската граница, съобщава БНР, където ще предадат събраните за седмица лекарствени средства и храни, по молба на българската диаспора в украинските градове Болград и Рени.

Близо 9500 лева са събрали в Доростолската епархия, съобщи митрополит Яков.

“Тръгваме да помагаме на бедстващи и страдащи хора. Като дарения се събраха лекарства, системи, болкоуспокояващи, закупиха се храни във вид на консерви и сухари, закупихме също и макаронени изделия”.

Даренията ще бъдат предадени лично на митрополита на Одеска епархия Агатангел. За този район отговаря и архиепископ Сергий, викарий на Одеският митрополит, който ще дойде лично да посрещне даренията. Тъй като украинските духовници не могат да излязат, българските ще влязат на украинска територия.

В акцията са се включили всички свещеници от Доростолска митрополия.

В Община Тервел, която също е в Доростолска епархия, е приключила успешно акцията за набиране на помощи за украинския град Александрия, съобщи Про Нюз Добрич. Акцията бе организирана след като в Община Тервел бе получено писмо от кмета на град Александрия с молба за помощ. В него се посочва, че бедстващите от украинския град се нуждаят от топли дрехи и медицински консумативи.

Освен общината, в акцията са се включили и читалището, детските градини в няколко съседни села и граждани. Събрани са медицински консумативи – превързочни материали, венозни катетри и нови топли дрехи и завивки.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: