Меню Затваряне

Митр. Епифаний: “Идеологията на “руския свят” е същата като идеологията на нацизма”

„Идеологията на „руския свят“ е същата като идеологията на нацизма. Тя оправдава насилието, убийствата, войната и геноцида и следователно трябва да бъде отхвърлена и осъдена по същия начин, както беше осъден нацизмът, неговите идеолози и неговите престъпления”, каза митрополитът на Киев и цяла Украйна Епифаний в проповедта си за четвъртата неделя на Великия пост.

Митрополит Епифаний се позова на ужасната новина за град Буча, където бяха открити телата на много цивилни – мъже, жени и деца, някои от които с вързани ръце, а много от тях в масови гробове.

„Стотици, може би хиляди невинни хора бяха измъчвани през седмиците на руската окупация. Никаква военна необходимост не може да мотивира това, тъй като цивилните не представляват заплаха за окупаторите.

И продължи: „Масовите убийства на цивилни са знак за геноцид. Руснаците не дойдоха да освободят украинците. Те продължават черната, дяволска работа на войските на цар Петър, които рязаха и изгориха Батурин.

Те правят същото като руско-болшевишките банди, които проливат реки от кръв по време на така наречения „червен терор“.

Те са наследници на престъпленията на Сталин, извършителите на репресиите и геноцида на Гладомора, които бяха планирани в същия кървавочервен Кремъл, за да унищожат украинския народ”.

Киевският митрополит каза по време на проповедта си, че от името на милиони вярващи, от името на хората, които страдат, „отново надигаме глас, призовавайки международната общност незабавно да направи всичко, за да спре и да накаже тиранина и държавата, която се превърна в неговите ръце в инструмент за геноцид над украинския народ.

Вие имате силата, имате оръжията, имате моралния дълг да го направите, да помогнете на украинския народ да се защити – и да ви защити! Защитете самото човечество!”.

След като спомена, че „идеологията на „руския свят“ е същата като идеологията на нацизма, митрополит Епифаний обвини главата на Московската патриаршия Кирил Гундяев и неговите съратници, че са сътворци и водачи на престъпна идеология, и че заедно с подчинените си той не само разпалва този огън по всякакъв възможен начин, но и открито благославя палачите и убийците с лъжливи уста от името на Бога и Църквата за тяхната мръсна работа.

Да се ​​осъдят тези престъпления, да се осъди нарушаването на човешките и божествените закони, е не просто право, а морален дълг на всеки човек и особено на православните християни, подчерта митрополитът. Той допълни, че тук не става дума само за обсъждане на тънкостите на каноническото право, за богословски спорове или исторически дискусии, а става дума за доброто и злото като такива и за собствения избор на всеки: с Бога ли си или с дявола.

“Кирил Гундяев вече е направил своя избор в полза на делата на антихриста. Призовавам тези, които все още го имат за пастир – отворете очи, погледнете отровните плодове на неговото учение, стойте далеч от беззаконниците, не му бъдете съучастници!”, завърши проповедта си митрополит Епифаний.

———–

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: