Меню Затваряне

На книжния пазар излезе новата книга на проф. Калин Янакиев „Личност и същество“

Фондация „Комунитас“

Излезе най-новото заглавие в каталога на фондация „Комунитас“ – книгата „Личност и същество“ на проф. Калин Янакиев, с подзаглавие: „Постигането на понятието за личност в богословските спорове за Светата Троица II – IV век“.

Изданието е под редакцията на Мартин Осиковски, а художник на корицата е Анна Янакиева. Авторът проследява и анализира дискусиите и споровете на богословите от II–IV век, свързани с основни понятия в догматическото учение за Светата Троица. Книгата включва богат богословски и исторически изворов материал.

„Християнството, за разлика от останалите монотеистични (авраамични) религии изповядва нещо парадоксално: изповядва Три отделни и различни една от друга Личности… Същевременно обаче християнството изповядва (и ето в това е парадоксът), че тези Три различни една от друга Личности – Отецът, Неговият Син и Духът Свети са… Едно и също Същество, че Те – и Трите – са Единият и Единствен Бог, Когото познаваме.

Как християните обясняват на разума това, което с увереност утвърждават като открoвило им се? Как свидетелстват пред света, че изповядваното от тях, въпреки своята парадоксалност, не е абсурдно и без-умно? Всъщност това е най-фундаменталният и най-първи въпрос, пред който богословският разум – богословието на християнството е изправено и точният отговор на който, както ще покажа в тази книга, по необходимост е достигнал, след дебатите между II и IV век, фундаменталното различаване и определяне на две реалности, които дотогава са били приемани като идентични – реалностите „личност“ и „същество“. (Калин Янакиев)

Книгата може да бъде закупена и през roncalli-books.org.

Проф. дфн Калин Янакиев (р. 1956 г.) е преподавател във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, член на Международното общество за изследвания на средновековната философия (S.I.E.P.M). Автор е на 15 книги, сред които: „Метафизика и християнство“ (2008), „Светът на Средновековието“ (20012), „Христовата жертва, Евхаристията и Църквата“ (2017), „Историята и нейните „апокалипсиси“. Предизвикателството на вечния ад“ (2018), „Бог е с нас. Християнски слова и размисли“ (2018), „Метафизика на личността. Християнски перспективи“ (2020). През 2015 г. е постриган да иподякон на БПЦ.

—————

Източник: Фондация „Комунитас“

Posted in Култура, Нови книги, Новини

Вижте още: