Меню Затваряне

Проф. Калин Янакиев с нова книга и филм с негово участие

През ноември на книжния пазар излезе нова книга на проф. Калин Янакиев и предстои премиера на филм с негово участие.

Филмът на Надя Христова “И тихо се разтвори любовта” ще се излъчи на международния фестивал на документалното кино SOFIA BITING DOCS. В центъра е темата за брака и търсенето на причината за неговия провал, който днес се случва особено често.

„Въпросът е наистина драматичен и, за учудване, е подминаван от медийните „хора с глас“, разказва Надя Христова за Православие.бг, която е автор на вече известната поредица документални филми с проф. Янакиев.

Проектът се реализира вече десет години ог група приятели изцяло на доброволчески начала. Досега са излъчени четири творби с участието на Йосиф Сърчаджиев, Велизар Бинев, Явор Костов, прот. Добромир Димитров (“Пясък в чекмедже” 2019 г.).

От 2012 година до днес филмите от философската поредица имат над 25 хиляди гледания в платформата за видео споделяне YouTube. Четвъртият филм е реализиран дистанционно, а участниците в него се снимат сами – това решение се е наложило поради отдалечеността на участниците един от друг, които живеят в различни краища на света.

Четирима герои разказват своята версия за брака и разпадането на семейните им връзки: българка в Дубай очаква дългоотлаганата си сватба с мюсюлманин, някогашна обитателка на Студентски град споделя подробности за проваления й брак с нейния млад и красив съпруг, в ломско село 65-годишна двойка вдига луда сватба, а софийска бирария приютява учител по история, който не се смущава да разкрие подробности за своя брак…

„Бракът свършва, когато двама души се излъжат повече от веднъж“, категоричен е един от участниците в началото на филма. „Когато си търсех съпруга, избирах тя да бъде хладнокръвна, чаровна, с присъствие“, споделя Димитър, който е учител по история в София. През смях, той разказва и затова, как неговата баба избрала за съпруг дядо му: „Тя видяла, че като си отворил куфара, вътре всичко било подредено. И си казала – такъв мъж в живота не може да сгреши.“

Темата на „И тихо се разтвори Любовта“ е достатъчно интригуваща, за да привлече не само българската, но и чуждестранна публика, затова филмът ще се разпространява и в социалните мрежи с възможност за добавяне на субтитри.

Премиерата ще бъде в Дома на кинoто в София на 18 ноември от 18:30 ч., след което филмът може да бъде гледан в YouTube с останалите три творби от поредицата – „Чудо голямо“ (2012), „17 мига до края на света“ (2013) и миналогодишния „Пясък в Чекмедже“ (2019).

Режисьор и сценарист на филма е Надя Христова, монтажът е на Васил Гечев. Цените на билетите са
9 лв. / 7 лв. за учащи и пенсионери. Билети онлайн могат да бъдат закупени на този адрес: https://bit.ly/35XqHNH

Два дни по-късно, на 20 ноември от 17.00 до 19.30 ч. предстои представяне на новата книга на проф. Янакиев “Метафизика на личността. Християнски перспективи”, което ще се състои във FOX book café на ул. “Уилям Гладстоун” 32. Всеки присъстващ ще може да получи книга с автограф от автора. Книгата вече е разпространена в книжарниците (тук).

Интервю с проф. Калин Янакиев за новата му книга, за това що е личност и може ли тя да съществува без любовта от християнска гледна точка, можете да чуете в разговор с Ана-Мария Кръстева и нейното предаване по БНР от 15 ноември (тук).


Posted in Култура, Нови книги, Новини, Новини от страната, Театър, кино, телевизия

Вижте още: