Меню Затваряне

Одеската епархия на ПЦУ реши да премине към новоюлианския календар

В понеделник, 30 януари, в Одеса, в катедралния храм „Рождество Христово“, се състоя общо събрание на Одеската епархия, на което свещениците обсъдиха въпроси, свързани с промените в календара.

Както съобщава пресслужбата на Одеската епархия на Православната църква на Украйна, това беше предшествано от предварителни анкети, проведени в енориите.

По време на срещата бяха изслушани редица доклади, в които бяха разгледани положителните страни по въпроса за календарната реформа, както и рисковете и проблемите, които могат да възникнат в процеса на осъществяване на прехода към новия календар.

„В резултат на оживена дискусия беше решено, че всички енории на Одеската епархия искат напълно да преминат към новоюлианския календар и нямат съществени различия в общностите по този въпрос, както и да подадат съответните искания на името на ръководителя на епархията Негово Преосвещенство епископ Атанасий“, съобщиха от пресслужбата на епархията.

Освен това беше посочено, че въпросът за общоцърковната реформа на календара изисква мъдър подход и съборно решение на цялата Православна църква на Украйна.

Новоюлианският календар е подобрена форма на Юлианския календар, основана на цикличното въртене на Земята около Слънцето; продължителността на годината е 365.242222 дни; съдържа 218 високосни години за 900 години. Календарът е разработен от сръбския астроном, професор по математика и небесна механика в Белградския университет Милутин Миланкович през 1923 г.

В момента Православната църква на Украйна използва Юлианския календар за изчисляване на празниците. С началото на руско-украинската война и след като Рождество Христово на 25 декември по григорианския календар стана официален почивен ден в Украйна през 2017 г., въпросът за преместването на празника на 25 декември по новоюлианския и григорианския календар става все по-активен всяка година с наближаването на Коледа. На 18 декември 2021 г. Киевският митрополит Епифаний изрази надежда, че по-голямата част от украинците ще преминат към новоюлианския календар през следващите 10 години.

Въпросът за календарната реформа се изостри след началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна. На 18 октомври 2022 г. Православната църква на Украйна разреши на енориите да провеждат рождественските служби на 25 декември според новоюлианския календар. Решението беше взето на заседание на Светия Синод на ПЦУ.

———–

Превод: Слава Янакиева

Източници: Телеграм и Yug Today

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: