Меню Затваряне

Освещаване на храм „Св. Райко Шуменски“

С празничен камбанен звън днес бе оповестено освещаването на най-новия православен храм в Шумен – „Свети Райко Шуменски“, който се намира в квартал „Тракия“.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение със свещеници от епархията, освети новопостроения храм, който е третият в областния град Шумен. Основният камък беше положен през 2018 г. от митрополит Йоан, а първата копка на храма извърши през 2006 г. покойният Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. През 2008 г. Общинският съвет в Шумен гласува да бъдат отпуснати 30 хил. лв. за храма, а след това той бе завършен с дарения.

Проектът на храма е на архитект Огнян Гърбев, а стенописите са на иконописеца Галин Ганчев.

Много шуменци и гости на града бяха дошли, за да присъстват на литургията и освещаването на храма.

През 2017 г. Св. Синод на БПЦ на свое редовно заседание на 9 юни, взе решение за включването в месецослова за 2018 г. на трима светци, сред които беше и св. мчк Райко Шуменски, чиято памет отбелязваме на 14 май.

Св. мъченик Райко Шуменски е роден през 1784 г., убит по особено жесток начин на 14 май 1802 г. по нареждане на богат местен мюсюлманин, който се опитал насила да го помохамеданчи. От края на 90-те години на XX-ти век, култът към св. Райко в Шумен бе възстановен. През 1999 г. бе изписана и първата негова икона от художничката Бранимира Тодорова.

„Това е един прекрасен храм, постепенно ще се дописват иконописите. Това не е само здание от тухли и строителни материали. Това е здание от човешки души. Хората ще си разпознаят храма и ще започнат да го чувстват като свое място, като своя утеха, като своя благодатна подкрепа, където Господ да им дарува своето благословение. Слава Богу, че за едно кратко време, за близо три години, което изглеждаше нереално в нашите очи, се изпълни едно важно народно, полезно, православно духовно дело – изграждането на храма в чест на един местен мъченик свети Райко Шуменски. Желанието на жителите на Тракийски квартал беше споменато преди девет години, беше уважено и днес бе осветен този храм. Това, което се случи днес, открива възможността за жителите на Шумен да имат спокойствие да извършват тук всякакво богослужение – светата литургия, светите тайнства. Трябва да въздадем благодарност на много хора, защото това беше един нелек труд“, каза още митрополит Йоан.

Виж още: Житие на св. мъченик Райко Шуменски

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: