Меню Затваряне

От 1 септември ПЦУ преминава към новоюлианския богослужебен календар

На своя Архиерейски събор днес, 24 май 2023 г., под председателството на Киевския и на цяла Украйна митрополит Епифаний, Православната църква на Украйна взе решение от 1 септември, когато започва църковната Нова година, да премине към новия църковен календар, по който служи и Българската православна църква. Манастирите и енориите, които пожелаят да продължат да служат по стария стил, ще имат тази възможност. Календарната реформа няма да има задължителен и принудителен характер. Това съобщава на страницата си Православната църква на Украйна (ПЦУ).

„Това е решение, което мнозинството от вярващите на нашата Църква и мнозинството от украинското общество очакват от нас. Решението не е лесно, но ние подхождахме към него дълго време, постепенно, стъпка по стъпка и го вземаме внимателно. Това е също толкова необходимо, колкото навремето беше необходимо да се реши да се въведе живият украински език в богослужението, вместо традиционния славянски; да се въведе автокефална структура в живота на Църквата, вместо вековно подчинение. Не всички приеха тези решения, не всички ги подкрепиха, но те бяха верни и жизнено необходими. Решението за преминаване към актуализиран календар, който е по-точен астрономически и църковно приет, при запазване на традиционния Великден, е също толкова вярно и жизнено необходимо за нас“, каза митр. Епифаний, коментирайки историческото решение на събора.

Въпросът за календарната реформа в Украйна отдавна се обсъжда както в обществото, така и в Църквата, защото всяка година нараства броят на християните, които желаят да празнуват по богослужебния календар, който използват повечето поместни православни църкви. В съобщението се доуточнява:

„Този въпрос възникна с нова сила в резултат от руската агресия. Днес Юлианският календар се възприема като свързан с руската църковна култура. В края на краищата съвременният (новоюлиански) календар се използва от тези църкви, които подкрепят нашата поместна църква. От друга страна, противниците ни – на първо място Руската православна църква – се придържат към стария (юлиански) календар. Затова стремежът да съхраним и утвърдим нашата украинска духовна идентичност, както и да се защитим от агресията на „Руския свят“, изискват да вземем своевременно решение – да се присъединим към мнозинството от поместните православни църкви и да въведем новоюлианския календар“.

————-

Източник: Православна Церква України

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: