Меню Затваряне

Патриарх Ириней и Александър Вучич посетиха “Св. Сава”

Скоро в Белград ще се състои освещаване на главния храм на Сръбската православна църква “Св. Сава” в кв.”Врачар” в Белград. Строежът се извършваше в продължение на сто години. Говорейки за значението на храма за Сърбия, президентът Александър Вучич каза: “Ние имаме сега Света София – това ще бъде новата София”. На 22 октомври президентът и сръбският патриарх Ириней посетиха катедралата, за да видят докъде са стигнали довършителните дейности. Вучич отбеляза в профила си в Инстаграм: “Радвам се, че всички граждани на Сърбия и всички сърби, където и да живеят, скоро ще могат да дойдат в храма, за да видят делото на поколения от нашите предци и какво успяхме да направим заедно с тях” (тук).

Няколко дни по-рано Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев) заяви от своя личен сайт, че огромен принос за създаването на мозаечната украса на храма има Русия и Руската православна църква. Митрополит Иларион разказа в ефира на програмата “Църква и свят”, че ръцете на руските майстори са създали истински шедьовър:

“Ако посетите този храм и влезете вътре, навярно ще можете да усетите това, което са усещали посланиците на равноапостолния княз Владимир, посетили Константинопол през Х век. Участвайки в богослужението в “Св. София”, те видели такова благолепие, такава красота, че когато се върнали, казали на княза: “не знаем къде се намирахме, на земята или на небето”.

“Действително, в тази ситуация, в която “Св. София” по волята на турското ръководство отново се превърна в джамия, храмът на св. Сава в Белград за християнина ще бъде своего рода нова “Св. София” – продължи митрополит Иларион. – Хората ще идват тук и ще виждат как ли би изглеждала тя, ако беше останала православен храм”.

Отговаряйки на въпроса на водещия възможно ли е участието на главата на Руската държава и предстоятеля на Руската православна църква в тържествата за освещаването на храм “Св. Сава”, митрополитът отбеляза:

“Това ще зависи и от графика на главите на държавите, и от епидемиологичната и политическата ситуация. Но наистина, сръбската страна би искала да види на освещаването на този храм и руския президент, и разбира се, патриархът на Москва и цяла Русия” – заключи митрополит Иларион (Алфеев).

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: