Меню Затваряне

Пожар избухна в катедралата в Сидни

Австралийската архиепископия информира вярващите, че вечерта в четвъртък, 30 септември 2021 г., е избухнал пожар в катедрала „Св. Благовещение“ в Сидни, който е нанесъл значителни щети на интериора на храма и сградата, на части от покрива над светия олтар и параклиса на св. Йоан Богослов, съобщава Orthodox Times.

За щастие, архиепископът на Австралия Макарий и неговите събратя, които по това време са били в Архиепископията, са вън от опасност и не са пострадали.

Свещените прибори и предмети, съхранявани в олтара са били повредени от голямото количество вода, използвана по време на пожарогасителната операция, а електронната и микрофонната система на църквата са напълно повредени.

Причината за пожара е късо съединение, но се очаква и допълнително разследване от компетентните органи.

Архиепископията на Австралия изказва своята гореща благодарност на пожарникарите, които са дошли на мястото, за да предотвратят по-нататъшното разпространение на огъня.

„Благодарим и на полицията за тяхната незабавна мобилизация и съдействие в изпитанията на нашата местна църква“, се казва в съобщението на архиепископията.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: