Меню Затваряне

Ако не дадем отговори, тази празнина ще бъде запълнена от някой друг

В неделя, на 10 януари, архиепископът на Австралия Макарийговори пред гръцката обществена телевизия. По време на дискусията архиепископът засегна въпроси, свързани с настоящата пандемия и проблема с ваксинацията, като спомена събитията, планирани в Австралия за честване на 200-годишнината от гръцката революция през 1821 година, съобщава Orthodox Times.

В изявлението си по въпроса за ваксинацията, архиепископът на Австралия даде ясно да се разбере, че гражданите трябва да се справят с това предизвикателство и заяви, че той ще бъде ваксиниран, дори публично, за да направи своя символичен жест на доверие във ваксините и следваната процедура.

Архиепископът посочи, че ваксинациите ще започнат в Австралия от средата на февруари и допълни: „Искам да подчертая това и да бъда изслушан от нашите сънародници в Гърция – добави той, – но също така и от духовенството, монасите и някои епископи, които пораждат безпокойство”.

Архиепископът говори от своя опит, тъй като се е занимавал с въпроси, свързани с биоетиката и е правил обширни изследвания, които показват, че както във ваксината на “Phizer”, която в момента се предлага в Гърция, така и в тази на компанията “Moderna”, не бива да има съмнение за етични нарушения и хората могат да се ваксинират без притеснения.

Говорейки за хода на пандемията в Австралия, архиепископът се позова и на действащите ограничителни мерки и тяхното въздействие върху литургичния живот на местната църква, като подчерта необходимостта да се дадат убедителни отговори на въпросите и възраженията, повдигнати от вярващите.

„Ако не дадем отговори, тази празнина ще бъде запълнена от някой друг“, подчерта той и посочи, че в подобни изпитания, преживяни от човечеството в миналото, „са създадени бунтовнически тенденции и хората са намерили начин да заблуждават другите или да се възползват от тях в такива ситуации… Ето защо нашите епископи и аз се опитваме да отговорим на въпросите на нашите хора“.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: