Меню Затваряне

Поклонничическа група от ПЦУ посети Църногороския манастир

Поклонническа група от Православната църква на Украйна (ПЦУ), на връщане от поклонение в Гърция (Солун, Метеора, около Атон, Корфу), посети Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“.

Украинските вярващи (50 души) бяха съпровождани от свещениците: прот. Василий Рудницки, заместник-председател на Синодалния поклоннически център на ПЦУ; прот. Дмитрий Шора и прот. Владимир Солодчук от Черновицка епархия; прот. Юрий Стойко от Ровенска епархия и прот. Роман Мизюк от Ивано-Франковската епархия на ПЦУ.

В светата обител поклонниците бяха посрещнати от игумена архимандрит Никанор, който ги запозна с историята и светините на манастира.

След това всички заедно – в съслужение на клириците на БПЦ и ПЦУ – отслужиха заедно молебен канон пред копието на чудотворната икона на Пресвета Богородица „Всецарица“. В края на богослужебното последование архим. Никанор още веднъж поздрави гостите с установяването на евхаристийно общение между двете сестрински православни църкви, като им разказа за 73-годишната схизма и дългия и трънлив път, извървян от Българската Екзархия до получаването на томоса за автокефалия от Вселенския патриарх през 1945 г.

От името на поклонническата група прот. Василий Рудницки благодари на домакина за топлото посрещане и му подари копие на чудотворната икона на Божията Майка „Одигитрия–Дорогобужская“, както и флаконче с благоуханно миро от мироточивата икона от храма на светите Борис и Глеб в с. Шклин, Волинска област. Още преди войната в Украйна няколко икони в този храм започват да мироточат по време на четенето на акатиста на Пресвета Богородица.

Накрая на гостите бе оказано традиционното манастирско гостоприемство – зрял боб и биволско мляко и сирене.

Текст и снимки: архим. Никанор

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: