Меню Затваряне

Почина иконом Груйо Цонков, служил в българския храм “Св. София” в Чикаго

Уважаваният български свещеник от Чикаго иконом Груйо Цонков е починал, а властите са открили автомобила му, съобщава BG VOICE в материал на журналиста Ясен Дараков.

Свещеникът е бил в неизвестност от петък и е получил сърдечен удар докато е шофирал, но не е катастрофирал. Страдал е от диабет и от високо кръвно налягане. Не е ясно все още дали сам е стигнал до болницата или се е обадил на 911, но е починал в болницата. Властите са открили колата му на паркинга на лечебното заведение.

В петък сутринта отец Груйо отишъл както всеки ден в храм “Св. София” в чикагското предградие “Дес Плейнс”. Камерите в храма показват, че той е бил там до около 11:10 ч. На записите се вижда как върши обичайните си дейности, влиза в олтара. След това отецът закарва племенника си на летище “O’Hare”, откъдето следите му се губят.

Според мобилният оператор телефонът на отец Груйо е изключен в 11:40 ч. „Днес е изключително тъжен ден за българската общност в Чикаго и САЩ. Напусна ни любимият на всички нас свещеник, поп Груйо. Едва ли има православно семейство, мъж, жена или дете, което да не познава или да не е било на свещенослужение на поп Груйо. За мен той беше доброжелателен, мъдър и обичащ службата си към Бога човек. Но освен добър мирянин и свещеник, той беше и приятел на всеки, прекрачил храма или потърсил неговата помощ и съвет“, пише генералният консул на Чикаго Светослав Станков като допълва, че българската общност в Чикаго е изгубила в негово лице верен приятел.

Отец Груйо е бил на 68 години. Наследен е от съпругата си Пепа, син Димитър и внук.

Роден е на 7 юли 1953 година и е син на свещеник. Завършва Софийската духовна семинария в София, след което служи като свещеник в Карлово и в Пловдив. През 1990 г. идва в САЩ, първоначално се установява в Детройт, а през 1993 г. се мести в Чикаго.

Отец Груйо е сред радетелите и главни действащи лица при изграждането на новата сграда на българската църква в Дес Плейнс. В нея се помещава и училището към църквата „Света София“. Много са учителите, които започват „американската“ си кариера като преподаватели по роден език именно тук, в църквата. Много са и децата, преминали обучението си по български език в училището.

През годините двама български президенти – Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, много министри от различни правителства, депутати, представители на държавни учреждения и организации при посещенията си в Чикаго са идвали в църквата и в училището към нея.

Бог да го прости и приеме в Царството Си! Вечна памет!

————–

Вижте още: Освещаване на новия български православен храм „Св. София” в Чикаго (фоторепортаж) (dveri.bg)

Posted in Новини, Скръбна вест

Вижте още: