Меню Затваряне

Вместо да осъждаме онези, които мислят за аборт, ние сме призвани да служим на всички

В свое изявление Асамблеята на каноничните православни епископи на САЩ потвърди светостта на живота, основана на твърдото убеждение, че животът на човека започва в момента на зачеването, съобщава Orthodox Times

Събранието на епископите заявява: „Всички хора, независимо дали са в утробата или в света, са създадени по образ и подобие Божие, като притежават дадена от Бога красота и достойнство. Затова ние никога не можем да оправдаем умишленото и избирателно отнемане на човешки живот. (…) В същото време Христос е единственият владетел на света и съдия на всички. Затова вместо да се поставяме на мястото на Неговия съд и да осъждаме онези, които мислят за аборт, ние сме призвани да служим на всички и да предоставяме алтернативни възможности. Всъщност много пъти жените се чувстват в капан и дори са принудени да вземат това съкрушително решение поради финансови затруднения, отхвърляне от страна на семейството или общността или при други трудни житейски обстоятелства. Когато тежестта е твърде тежка, ние, Църквата, трябва да бъде там, за да повдигнем тежестта и да отворим вратата за други, по-добри решения”.

В своето съобщение Асамблеята насърчава всяка жена, която се нуждае от убежище и подкрепа, да се обърне към Zoe For Life! 

„Вие оставате в нашата отеческа грижа и ние сме готови да ви помогнем“, заключава Асамблеята.

Zoe For Life! е християнска инициатива, която утвърждава ценността на целия живот, като помага на жените по поверителен начин по време и след кризисна бременност. Екипът се ангажира да предоставя грижи, подкрепа и образование, за да даде възможност на жените да вземат решения, с които всеки може да живее. Толкова малко жени са добре запознати с различните услуги и подкрепа, която е на тяхно разположение. Много жени се самонараняват или стигат до самоубийство, когато разберат, че са бременни и е обезпокоително, че повечето жени, които са в беда, не се обръщат към църквата за напътствия. Жените в криза се нуждаят от емоционална подкрепа, поверителен достъп до професионални агенции и достъп до потенциални осиновители от православни християнски семейства, които да ги насърчават да износят бебетата си до края.

Плачът на Рахил

Zoe For Life! слага началото си през 1977 година, когато група православни жени в Охайо започват да се срещат, като правят проучване каква промяна е най-наложителна в обществото, в което живеят. Проучването е сред жени до и над 80 годишна възраст, които посочват в отговорите си три основни неща, за които жените имат нужда от подкрепа: необходимостта от православна агенция за осиновяване, помощ за жени в кризисна бременност и помощ за бити жени и деца.

Групата започва срещи с професионалисти в района с мисълта да създаде православна агенция за осиновяване. Установяват, че това няма да бъде трудна за постигане цел, но има малко бебета, които могат да бъдат предложени за осиновяване. Свързвайки се с Care Net – национална организация, консултираща тези, които искат да създадат кризисни центрове за бременност, те разбират, че при православните християни процентът на абортите е по-висок от останалите. Според Care Net това е така, тъй като православните християнки се изправят срещу две големи трудности – от една страна етническата, а от друга – религиозната общност, към която принадлежат. Гордостта и срамът стават фактори, свързвани с висок процент на абортите сред тях. Това е потвърдено след разговор с енорийските свещеници, които казват, че много православни жени правят аборт, но техните свещеници разбират за случилото се след изповед. Така се появява и инициативата Zoe For Life!

Седалището на организацията се намира в Кливланд, Охайо, а целите й са три:

  • да помогне на бременни жени в беда, които се нуждаят от поверителна, емоционална и духовна подкрепа, за да ги насърчи да изберат живота за нероденото си дете;
  • да помогне на православни християни, които се опитват да осиновят дете; 
  • да осигури православно християнско образование в перспективата на християнския живот и да подмогне на бъдещите майки с други ресурси, нужни за живота.

Повече за християнската организация вижте на сайта на Православна църква в Америка.

Превод: Ренета Трифонова

Posted in Мисия

Вижте още: