Меню Затваряне

Архиепископ Елпидофор постави въпроса за “Света София” на най-високо политическо ниво

Orthodoxtimes.com съобщава, че съвместният ангажимент на САЩ и Гърция за насърчаване на сигурността, мира и просперитета в Източното Средиземноморие ще бъде в центъра на вниманието на предстоящото посещение на американския държавен секретар Майк Помпео в Гърция.

Според изявление на Държавния департамент държавният секретар на САЩ ще пътува до Гърция, Италия, Светия престол и Хърватия от 27 септември до 2 октомври.

В Солун Майк Помпео ще подпише двустранно споразумение за науката и технологиите. Освен това той ще участва с лидери от сектора на енергийния бизнес в дискусия, която ще подчертае значението на енергийната диверсификация и инфраструктурните проекти, които се провеждат в Гърция. След Солун държавният секретар на САЩ ще пътува до о-в Крит, където ще посети военноморската база на НАТО до гр. Суда, за да подчертае силното партньорство на САЩ за сигурността на Гърция.

На 24 септември Майк Помпео проведе среща с американския архиепископ Елпидофор, който изрази опасенията на гръцко-американската общност във връзка с агресивното поведение на Турция в Беломорието и Източното Средиземноморие. Архиепископ Елпидофор е повдигнал въпроса за превръщането на “Света София” в джамия на най-високо политическо ниво.

В своя пост в социалните медии той благодари на държавния секретар на САЩ за готовността му да изслуша опасенията му относно сигурността на Вселенската патриаршия, мира в Средиземно море и превръщането на “Света София” в джамия като заяви, че САЩ трябва да поддържат върховенството на закона, правата на малцинствата в Турция и мира в Гърция, Кипър и Турция.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: