Меню Затваряне

Правителството отпусна 4 милиона лева за финансиране на духовните училища в България през 2021 година

Близо 4 милиона лева отпусна правителството на днешното си заседание за финансиране на духовните училища в България през 2021 г. 

„Тези средства са в значително увеличен размер спрямо предходни години. Това се случва в резултат от гласуваните две съществени промени в Закона за вероизповеданията. Първата е, че духовните училища се финансират от държавния бюджет, а втората – че възнагражденията на свещенослужещите се приравняват към заплатите  на учителите. Така средствата са изчислени при завишени възнаграждения на преподаващите в тях“, обясни образователният министър Красимир Вълчев.

От 1 януари  минималната основна заплата на директорите на училищата вече е 1535 лева, а на техните заместници – 1420 лева. Главните учители взимат по 1350 лева, а старшите учители и възпитатели – по 1300 лева. Минималната основна учителска заплата  е 1260 лева.

Духовните училища са важни не само за двете основни вероизповедания, а за системата на училищното образование, както и за етническия мир, е позицията на кабинета.

Сумата ще бъде разпределена между петте духовни училища в страната, открити по искане на Българската православна църква и на Главното мюфтийство: Духовно училище в град Момчилград, Пловдивска духовна семинария “Св. Св. Кирил и Методий” , Духовното училище в Русе, Софийска духовна семинария “Св. Иван Рилски” – София и Духовно училище “Нювваб” в Шумен. 

По материали от в-к “Марица” и DC news.bg

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: