Меню Затваряне

Прот. Микола Данилевич към Ткачов и Владимиров: “Вие дискредитирате Църквата!”

Заместник-председателят на Отдела за външноцърковни връзки към УПЦ-МП прот. Микола Данилевич, се обърна към своите събратя свещеници от РПЦ по повод техни публични проповеди и изказвания в подкрепа на войната, която Русия води в Украйна със следния текст, разпространен в профилите му във Фейсбук и Телеграм:

“Бих искал да се обърна като свещеник от УЦП  към свещениците от РПЦ о. Андрей Ткачов и о. Артемий Владимиров с молба:

Отци, моля ви, просто млъкнете по темата война в Украйна. Видях вашите изказвания. Говорите глупости и дискредитирате Църквата. Говорете за Бога и за Евангелието, това ви се получава най-добре. Вие сте добри проповедници, но не за политика и за войната в Украйна.

Да, руската войска в Украйна действително бомбардира нашите училища и детски градини, бомбите падат в домовете и квартирите ни, загива мирно население, в това число и деца. В частност, у нас в Киев и околните градове – Гостомел, Буча, Ирпен.

Моите енориаши, близки хора, в Буча са вече 11 ден под обстрел и не могат да излязат. На хората не им издържат нервите. Аз пиша тези думи под звуците на оръдейни изстрели. Слава Богу, днес са по-отдалечени, но преди бяха близо.

Междувременно, много руснаци искат прошка от нас, украинците, за тези злодеяния на руската армия и въобще за войната, за вероломното нахлуване, за това путинско безумие.

Няма да влизам в дискусия с вас, просто ще ви помоля – млъкнете. Ако не можете да кажете истината или не я знаете, просто мълчете. Макар и заради това, че започва Великият пост”.

Posted in Новини, Новини от света, Съвременност

Вижте още: