Меню Затваряне

Радикали нападнаха Гробницата на св. Богородица в Гетсимания по време на неделната служба

На 19 март, Кръстопоклонна неделя, в църквата на Гробницата на св. Богородица в Йерусалим, която се намира в Гетсиманската градина, в подножието на западния склон на Елеонския хълм, двама израелски радикали влизат в храма, нападат архиепископ Йоаким, който води богослужението и един от свещениците.

Йерусалимската патриаршия, представлявана от патриарх Теофил III, заедно със Светия Синод и Братството на Божи гроб, духовенството и вярващите, излезе с изявление, в което осъжда терористичната атака, извършена по време на неделната служба от ръцете на двама израелски радикали и опита за нанасяне на телесна повреда на двамата духовници.

Патриаршията осъжда това престъпление, станало по време на подготовката на Великия пост и напомнят, че израелските власти не позволяват на християните да стигнат до църквата на Божи гроб на Велика събота, за да упражнят даденото им от Бога право на поклонение.

Патриаршията също така подчертава, че терористичните атаки на радикални израелски групировки, насочени към църкви, гробища и имоти на християни, в допълнение към физическото и словесното насилие срещу християнски духовници, са се превърнали почти в ежедневие, което очевидно нараства по време на християнските празници.

Патриаршията потвърждава, че атаките срещу християнски свети места, имоти, наследство и идентичност представляват нарушение на международното право, призовава за защита на религиозните обекти в Йерусалим и подчертава необходимостта от зачитане на това основно човешко право на свободно богослужение.

Това нападение срещу Гробницата на св. Богородица в Йерусалим е жестоко терористично престъпление, което не може да бъде оправдано при никакви обстоятелства. Патриаршията призовава международната общност да се намеси незабавно, за да осигури сигурност и защита на християните в Йерусалим и техните свети места, включително и храма на Божи гроб, които са подложени на ужасни форми на посегателства и нападения от страна на радикални израелци организации.

Освен това Патриаршията настоява да се предприемат необходимите законови мерки срещу всички замесени в терористични престъпления срещу свети места.

Видеозапис от нападението можете да видите тук:

———-

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: