Меню Затваряне

Румъния, Украйна, Египет и Израел изпратиха на помощ свои пожарникари в Гърция

Повече от 110 румънски пожарникари и впечатляващ конвой от съвременна противопожарна техника пристигнаха в Гърция рано сутринта, за да помогнат за гасенето на пожарите.

Откроява се снимката на свещеник, който благославя пожарникарите малко преди заминаването им за Гърция.

Това е първата противопожарна операция, извършена от румънците на територията на друга държава. Постът в социалните мрежи на консулството на Румъния в Солун гласи: „Няма да оставим Гърция сама сред пламъците! Ние стоим до нашите гръцки приятели!”

Хеликоптери “Chinook” в помощ от Египет

Египет също стои до Гърция в борбата с катастрофалните пожари, които засягат цялата страна. Демонстрирайки солидарността си с гръцкия народ и гръцката държава, сестринската и приятелска страна Египет изпраща три хеликоптера „Chinook“ с двойни екипажи, за да се борят за гасенето на пожара. 

Това ново важно развитие, за което информира началникът на Гръцкия генерален щаб Константинос Флорос от своя египетски колега, отново показва силните и братски отношения между двете страни.

Вчера на 6 август (Преображение Господне), израелското посолство в Атина съобщи, че екип от 16 пожарникари от Израел също са тръгнали на път за Гърция, за да участват в усилията за овладяване на горските пожари, като отговор на искането на гръцкото правителство за помощ чрез израелския посланик в Гърция. В съобщение външният министър на Израел Яир Лапид подчерта: „Израел идва на помощ на Гърция като акт на приятелство и взаимна подкрепа“ и отбеляза, че целият регион е изправен пред предизвикателствата на климатичната криза и горските пожари застрашават човешкия живот и активи.

От своя страна посланикът на Израел в Гърция Йоши Амрани заяви: „Ужасните картини, които видяхме през последните дни, не оставиха израелците безразлични в трудните времена, пред които е изправена Гърция. Израел остава на страната на Гърция с приятелство и любов към страната и нейния народ. В тези трудни времена сърцата и мислите ни са с хората в пламъците и с пожарникарите, които непрекъснато се опитват да гасят пожарите. Ще се борим всички заедно”.

Помощ от Украйна

Вчера на помощ в гасенето на пожарите пристигнаха в Атина и 100 пожарникари от Украйна. Новината беше съобщена от президента на страната Владимир Зеленски чрез личния профил в Twitter. Той подчерта, че е повдигнал въпроса пред кабинета и тогава е било взето решение да се изпратят 100 опитни украински пожарникари „за да помогнат на Гърция да преодолее опустошителните пожари в няколко части на страната“.

Дълбоко трогнат от загрижените послания и жестове на солидарност от Египет, Армения, Белгия, Франция, Грузия, Европейския съюз и САЩ, Йордания, Израел, Испания, Хърватия, Кипър, Ливан, Литва, Украйна, Полша, Румъния, Русия , Швеция, Турция и Вселенският патриарх Вартоломей II, външният министър на Гърция Никос Дендиас изрази вчера в своя публикация в Twitter благодарността си към всички, които оказват подкрепа на Гърция в тази трудна и опасна ситуация.

По материали от OrthodoxTimes

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: