Меню Затваряне

Румънската църква започва канонизация на мъченици и изповедници на вярата през комунизма

На 25 февруари 2021 г. в сградата на Румънската патриаршия в Букурещ, под председателството на Негово Блаженство патриарх Даниил, се проведе работната среща на Св. Синод на Румънската православна църква. На тази среща се взе решение, че няма да се променя практиката на св. Кръщение, въпреки последния трагичен случай с дете, което почина след кръщение (тук).

На същото заседание беше взето още едно решение, важно за цялата Църква.

Румънската патриаршия слага началото на канонизацията на някои румънски изповедници и духовници (мисионери), живели и загинали по време на комунизма. Канонизацията ще се състои през 2025 г., по случай 140-годишнината от автокефалията на Румънската православна църква (1885 г.) и 100-годишнината от основаването на Румънската патриаршия (1925 г.). Това съобщава официозът на Румънската ПЦ – Basilika.ro.

Режимът на Чаушеску в Румъния беше жесток, но е имало съпротива от страна на Църквата чрез духовни движения, като едно от тях е движението “Неизгаряща къпина”, съществувало в периода 1940–1950 г. В него са влизали монаси и богослови, университетски преподаватели и студенти, учени и писатели, лекари и изкуствоведи. Всички са били обединявани от общата вяра и грижата за съдбата на Румънската православна църква. С движението и неговите корени и плодове, ще ви запознаем допълнително.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: