Меню Затваряне

Русенският митрополит Наум прие Мария Габриел и Бойко Борисов

Днес Мария Габриел и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов гостуваха на Русенския митрополит Наум, който посрещна гостите и ги прие в реставрираната и обновена сграда на митрополията.

Владиката сподели в разговора това, което през годините е срещнал като трудности при възобновяването на сградите на храмовете и манастирите в Русенска епархия, но и радостта си, че най-големият храм „Всех святих“, взривен през комунистическия режим и възобнвен изцяло днес, е действащ и приема много хора:

„Всех святих“ е действащ храм и през годините започна да се утвърждава, като достатъчно хора влизат и през седмицата, а в събота и неделя и на празници, храмът е пълен. Така че този храм възкръсна вече за нов живот. В Басарбовския манастир продължихме със стенописите – художникът, който рисува този стенопис (в митрополията), работи и в Басарбово. Надяваме се до една година да приключим“.

Русенска митрополия използва и средства, които отпусна държавата, включително и по проект съвместно с Румъния. Митрополит Наум сподели за трудности по програмата, в която са участвали, както и увереността си, че всички заедно можем да запазим ценните български храмове и да им дадем нов живот:

„Надяваме се, че с Божия помощ, с помощта на държавата и на всички, които имат отношение към храмовете, както и към запазването на културно-историческото наследство, ще могат да се запазят всички тези прекрасни шедьоври“.

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: