Меню Затваряне

Руски журналист се е скрил в посолството, за да не бъде експулсиран заедно с руските свещеници

Кореспондентът на „Российская газета“ в България Александър Гацак е поредният експулсиран заради шпионска дейност у нас. Говорителят на Външното министерство на РФ Мария Захарова потвърди това и се закани с ответни мерки.

Според официалната информация от ДАНС на Александър Гацак е отнето правото на пребиваване в България, наложена му е мярка „експулсиране“ и забрана да влиза на територията на ЕС. Кореспондентът на руската медия работи в България от няколко години и отразява политиката на властите към Русия.

ДАНС съобщи днес (1 ноември) официална информация за медиите:

„Във връзка с дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на Република България, със заповед рег. № З-2552/20.09.2023 г. на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност” (на основание чл. 42, ал. 1, във връзка с чл. 10, ал. 1, т. 1 и ал. 2 и чл. 44, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България) на руския гражданин Александр Гацак, акредитиран кореспондент в Република България на в. „Российская газета”, са наложени принудителни административни мерки „отнемане на правото на пребиваване”, „експулсиране” и „забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите-членки на Европейския съюз”.

На 21.09.2023 г. същият е призован за връчването на заповедта по надлежния ред в „Дирекция „Миграция“ на МВР, а по-късно – в сградата на Държавна агенция „Национална сигурност“. Руският гражданин отказва да се яви в българските държавни ведомства и се укрива на територията на Посолството на Руската федерация в Република България. В тази връзка от Държавна агенция „Национална сигурност” е потърсено съдействие от Министерството на външните работи на Република България.

Лицето е напуснало територията на Република България на 01.11.2023 г.

Държавна агенция „Национална сигурност“ изпълнява своята дейност при стриктно спазване на законодателството на Република България и Европейския съюз и общоевропейските демократични норми и ценности. Действията на Агенцията са насочени към защита на националната сигурност, а не към ограничаване на свободата на словото и изразяването на мнение.“

Последните изгонени за шпионска дейност руснаци бяха служителите в Руската църква архимандрит Васиан Змеев, протойерей Евгений Павелчук и Владимир Бонко. Преди това ДАНС обяви за шпиони над 70 души от руското посолство, които си тръгнаха от България.

Всъщност Гацак е трябвало да бъде експулсиран още на 21 септември – същата дата, на която бе задържан архимандрит Васиан Змеев от Руската църква. Заповедта за експулсирането му е издадена още на 20 септември. На 29 септември Александър Гацак е призован да получи заповедта за експулсирането в дирекция „Миграция“. От МВР са му звъннали и са му казали, че трябва незабавно да се яви в миграционната служба. Докато пътувал, той получил друго обаждане от ДАНС. (В същото време стана ясно, че Васиан Змеев е задържан, след като се е явил в миграционната служба). Вместо да се отзове на повикванията, Александър Гацак влиза в руското посолство и остава там 40 дни до отпътуването за Москва в понеделник, 30 октомври.

През целия период нито българската, нито руската страна съобщаваха, че заподозрян за шпионаж отказва да напусне България. Според „Булевард България“ се е наложило ДАНС да търси съдействие от Министерството на външните работи на Мария Габриел. Как се е стигнало до развръзката и окончателното експулсиране на Гацак, също не става ясно от публичната информация.

Александър Гацак не е единственият от „Росийская газета“, който е експулсиран в родината си. По същия начин Кипър изгони колегата му Александър Гасюк в началото на октомври, когато бе задържан от местната полиция. Основанието също е „заплаха за националната сигурност“. Кореспондент на БНР в Кипър съобщи в началото на октомври, че журналистът е оказал съпротива при задържането си, а СБЖ – че Русия е протестирала пред Кипър заради задържането и депортираното на руския кореспондент в Никозия.

„24 часа“ прави своя журналистическа проверка, според която докато е бил в посолството, Гацак е продължавал да работи и да праща текстове за „Российская газета“. На 28 октомври той е отразил думи на ген. Димитър Шивиков, който призовава гласоподавателите „да превърнат евро-атлантическата коалиция в политически труп“. Три дни преди това цитира Костадин Костадинов, представен като лидер на опозицията, с изявлението му, че управляващите се командват от чужди посолства. В други текстове пише как президентът Румен Радев е критикувал допълнителната такса за транзит на руски газ. Цитира и Тошко Йорданов от ИТН, че „Страйкерите гърмят като пуканки в Украйна“, както и митрополит Гавриил, според когото „Руската църква винаги е била на Москва“.

В деня, когато Гацак е трябвало да се яви в дирекция „Миграция“ и ДАНС, но отива в руското посолство, в София се провежда и протест на „Възраждане” с искане за оставка на правителството. От мисията на Москва у нас журналистът предава за „Российская газета“, че в центъра на София има многохиляден митинг и по време на демонстрацията недоволните влизат в сблъсък с полицията при Паметника на Съветската армия, „за чието демонтиране местните евроатлантици отдавна призовават“. Според Александър Гацак партия „Възраждане“ не се притеснява да нарича сегашното правителство марионетно и поставено в пълна зависимост от посолството на САЩ.

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: