Меню Затваряне

Свещ. Йоан Бурдин преминава на служение в Русенска епархия

Християнство бг

Християнство бг

На последното свое заседание Св. Синод е одобрил решението на Епархийския съвет на Русенска епархия свещ. Йоан Бурдин да премине на служение към Българска православна църква – Българска патриаршия.

Отец Йоан стана известен не само у нас, но и по целия свят с антивоенните си проповеди и статии.

В началото на март, в деня, когато отбелязваме Неделя на прошката, свещеникът е бил извикан от силите за сигурност на РФ в Отдела за вътрешни работи и обвинен в „дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация“, обвинен също така в незаконна дейност – изявления в защита на мира по време на църковна проповед. За нарушение на закона държавните органи на РФ посочиха и публикуваната в енорийския сайт връзка към антивоенна петиция против “спецоперацията” в Украйна, в която се съдържаше следното:

„Ние, християните, не смеем да стоим настрана, когато брат убива брата, християнинът убива християнин. Не можем срамежливо да си затворим очите и да наречем черното бяло, злото добро, да кажем, че Авел вероятно е сгрешил, когато е провокирал по-големия си брат”.

Отец Йоан беше обвинен, че е „внушавал на енориашите си информация чрез публикуване на информация с агитационни изображения на уебсайта на енорията” и му беше наложена административна глоба, а в Телеграм канала „Предатели в расо и без расо“ беше добавен като „предател в расо“, тъй като осъжда военната агресия според принципите на Евангелието.

Свещ. Йоан Бурдин е духовно чедо на известния о. Георги Еделщайн – обичан свещеник в цяла Русия, още от времето на комунизма, участник в дисидентското движение, член на Московската Хелзинкска група, близък приятел в миналото с о. Александър Мен (без да споделя всички негови възгледи) и известен критик на „сергианството“. Отец Георги първи в Русия излезе с изявление и осъждане на войната в Украйна, подписано и от отец Йоан.

Митрополитът му беше принуден да го помоли да си намери друга епархия и да го изчака достатъчно дълго, за да се случи това.

Екипът на Християнство бг следеше дейността на о. Бурдин отблизо и всички новини за него – в чуждестранната преса и в социалните мрежи.

Опитахме се да помогнем на отец Йоан с публична подкрепа и позиция, да припомним, че „Ако мълчим, ние участваме в това зло, което се случва в света“ (виж тук). Отец Йоан вече беше пуснал молба до Софийска епархия да бъде приет и след дълго очакване, Русенският митрополит Наум реши да го приеме в епархията си.

Благодарни и радостни сме, че имаше кой да чуе и подкрепи свещеника-бежанец според принципите на Евангелието, а Св. Синод одобри молбата му. Слава Богу!

Поздравяваме отец Йоан Бурдин и му желаем богати плодове на духовната нива в БПЦ!

——————-

Публикациите на отец Йоан можете да четете на етикет: Свещ. Йоан Бурдин Архиви • Християнство.бг

——————-

Ето и някои от участията на отец Йоан в чуждестранната преса. Наскоро кратък филм по нестандартен начин разказа неговата история. Някои от публикациите и интервютата можете да прочетете в линковете под видеото.

Интервюта и публикации:

Асошиейтед Прес:

Kremlin crackdown silences war protests, from benign to bold | AP News

Франция:

En Russie, la dénonciation mystère du père Ioann (lemonde.fr)

“Tu ne tueras point”: en Russie, les derniers prêtres rebelles – Le Point

Израел:

Risking jail, handful of Russian priests condemn Ukraine conflict amid threats | The Times of Israel

Испания:

Sacerdotes rusos se exponen a multas si condenan operación en Ucrania – Religión – Vida – ELTIEMPO.COM

Швейцария:

آخر الكهنة المتمردين الروس يقفون ضد الحروب – SWI swissinfo.ch

Германия:

Russland: Wie sich einige russische Priester gegen Putin und den Krieg stellen (berliner-zeitung.de)

Великобритания:

Радио Свобода
Священники против войны

Настоящее время

Молитва вне закона

Италия:

P. Budrin (Mosca): “Dobbiamo aver cura degli altri e di noi stessi affinché la luce che è in noi non sia tenebra. Per me ora questa è la regola per l’azione”

Норвегия

Prester forkynner død og drap som helbredende universalmiddel

Russian priests risk arrest to speak out against ukraine invasion

Magasinet Stefanus 3/2022

RUSSIA: Patriarchate priest fined for condemning war in Ukraine

САЩ:

«Заповедь “Не убий” мы не можем нарушать так легко». Монолог священника, на которого составили протокол за антивоенную проповедь

РПЦ и «диавольская сила». Как Патриарх Кирилл забыл о Евангелии и стал проповедником братоубийственной войны

«Заповедь “Не убий” мы не можем нарушать так легко». Монолог священника, на которого составили протокол за антивоенную проповедь

«Если Господь через меня хочет что-то сказать, я стараюсь быть искренним». Как священник, получивший штраф за антивоенную проповедь, ведет свой Telegram-канал

Posted in Публицистика

Вижте още: