Меню Затваряне

Митрополит Наум поднесе на патриарх Вартоломей дар от БПЦ за предстоящото мироварене

Русенският митрополит Наум поднесе на Вселенския патриарх Вартоломей дар от Българската православна църква за предстоящото мироварене на Константинополската патриаршия, съобщава Русенска епархия и Св. Синод на БПЦ.

На 2 март 2022 г. Негово Светейшество Вселенският патриарх Вартоломей прие на официална среща в патриаршеската си резиденция в Истанбул Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум, дошъл за да поднесе от името на Българската православна църква дар от два литра розово масло, предназначено за предстоящото мироварене на Константинополската патриаршия, което ще се освети на Велики четвъртък.

Митрополит Наум поздрави патриарх Вартоломей и с неговия 82 рожден ден (29 февруари), пожелавайки му здраве, дългоденствие и все така мъдро и боговдъхновено да ръководи делата на Църквата-майка Константинополска патриаршия.

Патриарх Вартоломей благодари на българския архиерей за братолюбезното отношение и подареното му розовото масло, което по традиция се изпраща от Българската православна църква за всяко мироварене на Константинополската патриаршия, олицетворявайки по този начин единството на св. Православие.

Патриарх Вартоломей и митрополит Наум обсъдиха със загриженост войната на Русия срещу Украйна, жертва на която са много невинни хора, оставайки с надеждата за бързо намиране на мирен изход от създалата се ситуация.

Съгласно древната църковна практика, право на мироварене, освещаване и раздаване на миро имат само главите на отделните автокефални църкви. През първите векове на християнството мирото е било освещавано от епископ при всяко кръщение и не е било съхранявано. По-късно правото да варят и освещават миро е било запазено само за предстоятелите на поместните автокефални църкви, които го разпращат по всички храмове в своя диоцез.

Въпросът за приготвянето на мирото има литургически и канонически характер и това богослужебно последование е продължение на апостолска традиция, предадена чрез апостолското приемство в Църквата. Тя символизира предаването на благодатта на Св. Дух чрез ръцете на свещенослужителите върху християните, за да ги запечата и утвърди в едното Тялото на Църквата.

Мироваренето е дълъг процес, който започва от Неделя Кръстопоклонна и завършва с освещаването на мирото на Велики Четвъртък. Константинополска патриаршия използва над 55-60 съставки от ароматни билки, благовонни масла, смоли в определено съотношение и начин на приготвяне. Началото на варенето на миро се поставя от предстоятеля на поместната църква.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: