Меню Затваряне

Св. Синод на БПЦ изготви списъка с епископите за избор на нов Сливенски митрополит

На своето редовно заседание на 22 януари 2024 г. Светият Синод на БПЦ в Пълен състав разгледа Писмо с вх. № 48/22.01.2024 г., на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол с искане Св. Синод, съгласно чл. 85, ал. 1 от Устава на БПЦ–БП, да състави измежду лицата с епископски чин листа на кандидатите за митрополитски избор, която да се изпрати на Наместника на овдовелия Сливенски епархийски престол.

Св. Синод реши: 

На основание чл. 85, ал. 1 от Устава на БПЦ–БП, определя следната листа на достоизбираеми епископи, кандидати за митрополитския избор в Сливенска епархия:

Велички епископ СИОНИЙ, игумен на Троянската и Бачковската ставропигиални св. обители;

Знеполски епископ АРСЕНИЙ, първи викарен епископ на  Пловдивския митрополит;

Белоградчишки епископ ПОЛИКАРП, първи викарен епископ на Софийския митрополит;

Агатополски епископ ИЕРОТЕЙ, викариен епископ до кончината на Сливенския митрополит Йоаникий и игумен на Поморийския манастир „Св. вмчк Георги“;

Мелнишки епископ ГЕРАСИМ, гл. секретар на Св. Синод и председател на ЦН на ПКСХП „Св. Александър Невски;

Смоленски епископ ВИСАРИОН, втори викарен епископ на Пловдивския митрополит;

Константийски епископ МИХАИЛ, викарен епископ на Ловчанския митрополит;

Браницки епископ ПАХОМИЙ, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”;

Главиницки епископ МАКАРИЙ, викарен епископ на Русенския митрополит;

Велбъждски епископ ИСААК, втори викарен епископ на Софийския митрополит.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол, да организира епархийски избор за нов митрополит на 18 февруари 2024 г.  

На основание чл. 90, ал. 1 от Устава на БПЦ–БП, на 25 февруари 2024 г. в Синодалния параклис „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител” да бъде извършен каноническият избор за нов Сливенски митрополит.

Св. Синод също така реши да освободи Агатополския епископ Йеротей от длъжността викарий на наместника на Сливенския епархийски престол и той временно да бъде изпратен на послушание в Рилския манастир до деня на провеждане на каноничния избор за Сливенски митрополит.

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: