Меню Затваряне

Семинарията “Св. Владимир” в Ню Йорк с нов проект

В началото на новата академична година православната семинария “Св. Владимир” в Ню Йорк обяви на сайта си нов проект, който изпълнява съвместно с фондация “Вирджиния Фарах”.

Проектът (тук) представлява виртуална библиотека, в която са включени аудио файлове със записи на известни православни богослови, преподавали в семинарията през 20 век – прот. Александър Шмеман, прот. Йоан Майендорф, прот. Георги Флоровски, прот. Тома Хопко, прот. Джон Бер, митр. Филип Салиба, митр. Калистос Уеър, прот. Чад Хатфийлд, проф. Джордж Кронк и др.

Подкастите включват лекции по етика, еклисиология, литургическо богословие, библеистика, Нов Завет, патристика, теми за монашеството и църковната музика и др.

„Вирджиния Х. Фарах“ е частна фондация, посветена изключително на мисията на Православната църква. Фондацията финансира творчески проекти и програми, които служат като катализатори за напредъка на работата в Църквата, като получателите на безвъзмездни средства са ангажирани във всички области на църковния живот – от хуманитарни усилия и мисионерски труд до образование и научна работа. Целта на Фондацията е да улесни работата на организации и да финансира проекти, които ще спомогнат за разпространението на православното християнско послание, докато извършват мисията на Църквата в света. Прот. Чад Фатфилд, декан на семинарията споделя за този проект:

Нашата мечта е да споделим със света гласовете на прочутите православни християнски оратори и богослови, които хвърлят светлина върху важни аспекти, исторически моменти и дори духовни явления в Православната християнска църква през 20 век, особено в Северна Америка.

Искаме да споделим гласовете на известни учители и блестящи богослови от ХХ век, като преобразувахме около 500 касети, съхранявани в библиотеката „Отец Георги Флоровски“ в нашия кампус, в цифров формат, правейки съдържанието им достъпно и преносимо не само за новото поколение, но и за по-широка аудитория”.

О. Чад споделя, че това са касети с лекции, изнесени в семинарията в периода между началото на 70-те и края на 90-те години, които досега са били достъпни единствено в библиотеката на семинарията. С напредването на цифровите технологии, тези записи са съхранени на аудио файлове, които могат да бъдат слушани и разпространявани. От ръководството на семинарията са искали и да запазаят това ценно наследство, като не го ограничават само за членовете на учебното заведение, но и за всички, които желаят да ги чуят.

“Разбрахме колко ценни и колко търсени са наистина бяха тези изгубени гласове, когато самотна касета, съдържаща гласа на протопресвитер Александър Шмеман, декан на семинарията на “Св. Владимир” в периода 1962-1983 г., беше внимателно преобразувана в цифров формат от служители на семинарията и публикувана на уебсайта на Семинарията на 13 декември 2013 г. в негова памет, за тридесетата годишнина от смъртта му. В рамките на 48 часа записът на неговата класна лекция „Мария и Църквата“ събра над 1100 посещения, показвайки широк интерес към думите му, изречени преди повече от 36 години. Необходимостта – копнежът да чуем гласовете на нашите бащи, майки, братя и сестри от миналото става все по-очевидна за персонала на библиотеката и те предвиждат начин да отговорят на този очевиден интерес с помощта на цифровите технологии” – споделя о. Чад Фатфийлд.

За да слушате свободно лекциите, трябва първо да се регистрирате във виртуалната аудио библиотека и след това да изберете тема или автор.

Posted in Богословие, Новини, Новини от света, Съвременно православно богословие

Вижте още: