Меню Затваряне

Нови преподаватели в семинарията “Св. Владимир” в Ню Йорк

През новата академична година 2020-2021 г. семинарията „Св. Владимир“ в Ню Йорк ще има нови преподаватели. В нейния екип са вече о. Богдан Букур и д-р Виталий Пермяков. Богдан Гейбриъл Букур е преподавател по патристика и идва в SVOTS (St Vladimir`s Orthodox Theologikal Seminary) от Дюкейнския университет в Питсбърг, Пенсилвания (Duquesne University in Pittsburgh, PA), където е доцент по теология от 2007 и е работил в областта на библейстиката.

О. Богдан Букур

Отец Богдан завършва богословие в Румъния. Заминава със съпругата си за САЩ през 2000г., където специализира. Завършва магистърска си и докторска степен в Marquette University в Милуоки, Уисконсин под академичното ръководство на архиепископ Александър (Голицин), като работи в областта на библеистиката и ранното християнство. Води годишен курс по патристика във Византийската католическа семинария в Питсбърг и семестриален курс по Стар и Нов завет към магистърска програма в Anthiohian House Of Studies към Гръцката православна патриаршия в Антиохия. Отец Богдан е свещеник в Антиохийската архиепископия и служи като енорийски свещеник в православния храм “Св. Антоний” в Бътлър, Пенсилвания.

Д-р Виталий Пермяков вече е познат на семинаристите на „Св. Владимир“. Започва текущата учебна година като преподавател в семинарията. Роден в руско семейство в Рига, Латвия, д-р Пермяков се премества в Съединените щати през 1999 г., след като завършва бакалавърското си образование. Той влиза в SVOTS през 2001 г. с благословията на покойния архиепископ Дмитрий (Royster) от Далас.

Д-р Виталий Пермяков

След магистратурата си през 2004 г. той се записва в докторска програма за литургични изследвания в Университета на Нотр Дам, където през 2012 г. защитава дисертацията си (история и произход на византийския обряд за освещаване на храмове); магистър е по хуманитарни науки в Тексаския университет в Далас (2001). Д-р Пермяков преподава литургическо богословие, догматика и сравнително богословие (изследва общите теми между различни религиозни традиции) в Православната семинария “Св. Троица” (Jordanville, NY), семинарията на РПЗЦ (ROCOR) от 2011 г. Постриган за църковен четец в параклиса „Св. три светители“ на семинарията „Свети Владимир“ през 2002 г.

Двамата преподаватели идват в семинарията след дълъг процес на търсене за тези две важни позиции и ще следват стъпките на някои от най-известните преподаватели в историята на семинарията „Св. Владимир“ – отците Георги Флоровски (патристика), Йоан Майендорф (патристика) и Александър Шмеман (литургическо богословие).

О. Никълъс Рот

Към семинарията ще се присъедини и отец Никълъс Рот, който ще заеме длъжността директор на семинарията (и духовен надзорник) и ще замени бившия директор отец Давид Мезински, който се оттегли по-рано тази година, за да бъде по-близо до семейството си. Директорът семинарията е човекът, който планира, интегрира осъществява, контролира и оценява религиозното образование и духовната подготовка на общността.

Отец Никълъс е свещеник при православната мисия „Св. Георги и Александра” (OCA) във Форт Смит, Арканзас, бил е капитан от армията, участва в борда на директорите на организацията Community Rescue Mission, която помага на бездомни хора.  Участвал е в мисии  в Ирак и Афганистан в периода 2005 – 2010 г. С приемането на отец Никълъс семинарията поставя фокуса върху духовния живот на студентите. Според него образованието в семинарията „Св. Владимир“ продължава да бъде не само академично начинание, но и цялостен подход, който ангажира цялата общност – тяло, ум, сърце и душа:. „Нека Бог да благослови плодовете на нашата обща работа и да ги използваме, за да увеличим славата Му и славата на Неговата Църква“.

Източник: svots.edu

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: