Меню Затваряне

Сергей Чапнин за паметника на Сталин: „Бихте могли сега да се съберете пред него за молитва, нали?“

Сергей Чапнин

И за миг не съм се съмнявал, че просветеният и енергичен епископ Сава (Тутунов), съратник и съветник на патриарх Кирил, ще осъди гневно освещаването на паметника на Сталин. Е, осъди го, изрази мнението си и какво от това? Кучето си лае, керванът си върви.

***

Провинциалните (и не само) свещеници са свикнали да освещават всичко, което се движи, и дори това, което не се движи. Това е най-важният елемент от мощната и популярна традиция на обредоверието. И тук възниква сериозният богословски проблем: ето, молитвата е прочетена, пръски от светена вода са паднали върху паметника, идолът е осветен канонично  правилно, безупречно… И какво следва? Никой епископ Сава, каквото и да говори, няма да може да го „разосвети“. От гледна точка на сегашната РПЦ това действие е необратимо. Сталин е осветен. Сталин е свят.

* * *

Дори свещеник е по-лесно да бъде лишен от сан, отколкото да се „разосвети“ нещо. Тъй като свещеникът е франчайз, точно като Макдоналдс: ако не можете (или няма да използвате) само правилната плънка за бургери, не можете да се наричате Макдоналдс. Ако не можеш (или не искаш) да използваш само правилните молитви, не можеш да бъдеш свещеник. Това е строго „контролирана“ благодат. А с осветен предмет е по-трудно – това е напълно „неконтролирана“ благодат. Според тази логика свещеникът, който е осветил паметника на Сталин, ще бъде наказан за „неправилното“ използване на франчайза, но самият паметник ще остане осветен. Между другото, бихте могли сега да се съберете пред него за молитва, нали?

—————

Източник: Страница на Сергей Чапнин

Posted in Шарени мисли

Вижте още: