Меню Затваряне

Схимонах Сергий (Романов) е отлъчен от Църквата с решение на църковен съд

Патриаршеският сайт на Руската православна църква съобщава, че на 10 септември 2020 година в Екатерининбургска епархия се е състояло трето заседание на църковния съд по делата на схимонах Сергий (Романов), низвергнат от сан заради нарушение на свещеническата клетва, монашеските обети и редица апостолски правила и църковни канони.

Схимонах Сергий (Романов) е бил извикан на съд, за да отговори на на някои въпроси, но отново не се е появил на заседанието, като публикувал в интернет поредното си видеообръщение. В резултат на това църковният съд приема решение да го отлъчи от Църквата.

„Схиигумен Сергий е бил низвергнат от сан, защото не е имал никакви права да извършва богослужение. Ако свещеникът, низвергнат от сан, продължава да служи, той подлежи вече на такова страшно запрещение като отлъчване от Църквата“ – отбелязва председателят на църковния съд на Екатерининбургска епархия прот. Николай Малет.

Той обяснява в изявлението си, че схимонах Сергий (Романов) е бил викан на три заседания за братски разговор с надеждата, че ще дойде и ще обясни своето отношение, ще се промени и ще се покае. Той обаче продължава видеообръщенията от своя видеоканал, а на Успение Богородично с тези свои действия и думи още повече утежнява положението си. Затова църковният съд на Екатерининбурска епархия взема решение да отлъчи схимонах Сергий (Романов) от Църквата.

Това решение на съда трябва да бъде потвърдено от правоправещия архиерей не по-рано от 15 дни от датата на приемането му.

„Затова очакваме окончателното решение на патриарха на Москва и цяла Русия, след което, в случай на потвърждение, схимонах Сергий губи всякаква връзка с Руската православна църква и става отново Николай Василиевич Романов, за когото няма да бъдат казвани молитви по време на богослужение, няма да преподава св. тайнства, а след неговата смърт ще бъде удостоен с християнско погребение“ – отбелязва секретарят на църковния съд.

По материали от Патриаршия.ру и Православие.ру

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: