Меню Затваряне

Увеличава се броят на украинците, които подкрепят ПЦУ

Според социологическото изследване „Религия и църква в украинското общество: 2000-2020“, проведено от Център “Разумков” с подкрепата на фондация „Конрад Аденауер“ в Украйна, около 30% повече украинци са отбелязали, че са ​​енориаши на Православната църква на Украйна (ПЦУ), отколкото тези, които са енориаши на УПЦ-МП. Това показват резултатите от изследването, проведено в периода 1-8 октомври, публикувани на сайта на центъра (тук).

Според проучването 62,3% от всички жители на страната са православни християни.

Другите вероизповедания в процентно съотношение са както следва:

9,6% гръко-католици
8,9% „просто християни“
1,5% протестанти
1,2% римокатолици
0,5% мюсюлмани
0,3% будисти

15,2% не се определят като последователи на нито една религия.

Интервюирани са 2020 души на възраст над 18 години от всички региони на Украйна, с изключение на Автономна република Крим и временно окупираните райони на Донецка и Луганска области.

Сред анкетираните украинци, които се смятат за православни, 32,2% са признали принадлежност към ПЦУ, а 21,9% от анкетираните към УПЦ-МП.

43,1% се смятат за „просто православни“, а с други православни църкви (старообрядци, РПЦЗ, ИПЦ и др.) се асоциират 0.8% от анкетираните. 

Според изследването митрополит Епифаний е с най-висок рейтинг от всички йерарси. За да бъде въпросът в анкетата напълно ясен, са били включени и имената на предстоятелите на църквите – митрополит Епифаний (ПЦУ) и митрополит Онуфрий (УПЦ-МП). Митрополит Епифаний се радва на доверието на 44,3% от украинците, което е най-големият процент сред религиозните лидери в страната. Този процент се е увеличил с 1% в сравнение със същото проучване от миналата година, а високо доверие към митрополит Епифаний се наблюдава във всички региони на страната (най-вече в Западна Украйна).

Социолозите отбелязват, че според резултатите от изследването броят на принадлежащите към ПЦУ миряни е нараснал с 1/3 през годината или от 20% от общия брой православни християни през 2019 г., до 30% през 2020 година.

Източник: Сredo.press, Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: