Меню Затваряне

Християни в Пакистан са обвинени в богохулство, изгорени са храмове и християнски домове

На 16 август мюсюлманска тълпа нападна християнска общност в Източен Пакистан, нанасяйки щети на няколко църкви и подпалвайки десетки домове, след като обвини членовете ѝ в оскверняване на Корана.

Инцидентът е станал в град Джаранвала в района на Файсалабад. Мюсюлманите нахлуват в християнското селище, изгарят църкви и разрушават къщата на човек от християнската общност. Това се случва, след като страници от Корана с унизителни коментари, написани върху тях в червено, са открити на улицата, твърди полицията. Една допълнително прикачена страница съдържа имената, адресите и номерата на личните карти на обвиняемите. Съдът е разпоредил двамата заподозрени да бъдат задържани в полицията за разпит в продължение на седем дни, обяви правителствен говорител.

Християнският лидер Ахмал Бати каза, че мюсюлманската тълпа е подпалила най-малко пет църкви и е ограбила ценни предмети, след като мюсюлмански духовници са подбудили хората, правейки съобщения в джамиите. Ограбени са също така и къщи, изоставени от техните собственици. Осквернено е християнското гробище, а тълпата е взела ценности и вещи от домовете н християните, пръснала ги е по улиците и ги е запалила. Публикации в социалните медии показват горящи църкви, домове и лични вещи.

Мястото е било блокирано, докато полицията се е опитвала да преговаря с тълпата. Десетки хора са блокирали близката магистрала, затова местната администрация е свикала паравоенни части, за да овладеят ситуацията.

Правозащитни организации твърдят, че се разпространяват фалшиви обвинения в богохулство, за да се разгневи и разбунтува тълпата. Жители и лидери на християнската общност твърдят, че атаката срещу тях е продължила повече от 10 часа без никаква намеса на полицията, която е присъствала на мястото. Полицията отхвърля обвиненията и арестува двама братя християни, обвинени в богохулство. Стотици хора лежат в затвора, след като са били обвинени в богохулство, тъй като съдиите често отлагат процесите поради страх от репресии. В Пакистан богохулството се наказва със смърт, но никой досега не е бил екзекутиран. Много обвиняеми обаче са били линчувани от разярена тълпа.

Полицията съобщи, че досега е арестувала 128 души, замесени в нападението срещу християнската общност в Джаранвала.

————

Източник: Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: