Меню Затваряне

Цетине е като пред война заради интронизацията на новия Черногорски митрополит

Агенция Фокус

Черна гора се готви за интронизацията на новия Черногорски и Приморски митрополит Йоаникий, която ще се състои в неделя. Вместо за празник, властите и хората се готвят за “най-голямото предизвикателство за сигурността в съвременната история на Черна гора”. Празничното богослужение ще бъде извършено само в присъствието на свещенослужители, включително новия сръбски патриарх Порфирий, епископи и свещеници на Сръбската православна църква и гости от други поместни православни църкви, в Цетинския манастир в старата столица на Черна гора, където самият Йоаникиий е бил игумен преди да стане епископ на Будва и Никшич.

На неговата интронизация се противопоставят черногорските националисти, водени от президента на страната Мило Джуканович и обединени от неканоничната Черногорска православна църква. Във връзка с това се очаква в Цетине да се съберат просръбки и черногорски националисти и не са изключени сблъсъци. Затова в града са разположени безпрецедентно много служители на реда, включително от други полицейски звена.

„Република“ (РСМ): Цетине е като пред война

Най-малко 1800 униформени полицаи, както и много служители на криминалната полиция ще се опитат да предотвратят инциденти покрай интронизацията на новия Черногорски и Приморски митрополит Йоаникий в Цетинския манастир на 5 септември. Полицейската администрация е изправена пред най-големия риск за сигурността в най-новата история на Черна гора, съобщи Черногорската обществена телевизия и радио, цитирана от скопския вестник “Република“.

Оперативният щаб на Дирекция на полицията направи план за сигурност с най-малко три възможни сценария, за да се запази мирът в Цетине и Подгорица и да се защити безопасността на участниците в религиозното събрание и на гостите, както и на протестиращите, информира черногорският портал “Vijesti”.

Директорът на полицията Зоран Бърджанин ще ръководи щаба през цялото време, а действията на полицейските служители, както е планирано, ще се записват със специални устройства за аудио-визуален мониторинг, за да се контролира допълнително техните действия, но и тяхната защита.

Съветът за национална сигурност издаде вчера инструкции към органите на разузнавателния сектор и сигурността да засилят координацията с цел запазване на конституционния ред и защита на правата и свободите на всички граждани.

„Слободен печат“(РСМ): Интронизацията на новия черногорски митрополит ще се извърши само в присъствието на свещенослужители

Два дни преди противоречивата интронизация на Черногорския и Приморски митрополит на Сръбската православна църква (СПЦ) Йоаникий в Цетине (старата столица на Черна гора), той каза за Радио „Светигора“, че за да се намали напрежението и да се постигне мир „вкъщи“, е прието ограничението на службата в Цетине да присъстват само свещенослужители, сред които сръбския патриарх Порфирий , както и представители на други поместни църкви, пише македонският вестник “Слободен печат“.

„Искахме да се подготвим за тази церемония, но това напрежение и появата на някои групи, които се организираха, за да предотвратят акта на интронизация и да застрашат свободата на цялата митрополия Черна гора“, каза сръбският митрополит.

„Тръгна се в нежелана и непредвидена посока, към увеличаване на напрежението. Бог знае какъв политически характер се приписва на този акт. „Изградих живота си в Черна гора и в Цетинския манастир, като игумен и ректор, който служи в продължение на двадесет години като епископ в Будимлянско-Никшичката епархия, която също е в Черна гора“, каза Йоаникий.

Митрополит Йоаникий посочва, че от СПЦ не искат да допринесат за общото напрежение, възникнало тези дни и че напрежението трябва да се успокои, защото, както той заявява, „не искаме да спорим с братята“, въпреки че те го признават за техен достоен пастир.

„Политика“ (Сърбия): Полицията не може да гарантира реда за интронизацията на новия черногорски митрополит

Нито на гражданите, нито на журналистите може да се гарантира абсолютна сигурност в Цетине, но ние ще направим всичко възможно на 5 септември всичко да протече гладко, каза министърът на вътрешните работи на Черна гора Сергей Секулович. Той добави, че МВР разполага с информация, че и от двете страни има екстремисти, които планират радикализация в старата черногорска столица Цетине, пише белградският вестник “Политика“.

На въпроса на журналистите дали интронизацията на Черногорския и Приморски митрополит Йоаникий в Цетине може да бъде забранена, той отговори, че „нашето лично убеждение е без значение, задължението е да гарантираме свободата на религията“.

Министърът добави, че за 3 септември е планиран митинг, а не за 5 септември, както и че оценката на сигурността е неблагоприятна и „въпросът е дали е толкова неблагоприятно да забраним митинга или ще направим нещо друго – да позволим на гражданите да упражняват конституционните си права”.

„Черна гора е създадена в Цетине, не трябва да позволяваме на настоящата Черна гора да умре в Цетине. Трябва да се научим да живеем с различията си, да открием демократичен дебат”, каза министърът.

Директорът на полицейската администрация Зоран Бърджанин заяви, че от Черногорската православна църква (която е неканонична, бел. ред.) на 3 и 4 септември са организирани музикални събирания, а за неделя не е заявен митинг. Той обяви, че ако президентът (Джуканович) обяви намерението си да присъства в Цетине, „полицията ще предприеме мерки за гарантиране на неговата безопасност, както и тази на всички защитени лица“.

Противниците на интронизацията, чрез своите медии, партийни комисари на Демократическата партия на социалистите и чрез обществената подкрепа на нейния лидер и президент на Черна гора Мило Джуканович казват, че той ще бъде в Цетине в неделя, независимо дали новият митрополит Йоаникий ще бъде интронизиран само сред кръга на духовенството или сред избрани гости. Казват, че дори и да няма такъв акт, те ще пазят “суверенно, черногорско Цетине”.

След откритата подкрепа на президента Мило Джуканович, който е против интронизацията на новия Черногорски и Приморски митрополит на Сръбската православна църква, съобщения и заплахи от поддръжници на движението „Комити“, Либералната партия и неправителствената организация „Черногорски хор“ стават все по-агресивни, докато премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич се отказва да ходи в Цетине, тъй като, както каза той, “няма причина да го прави” и той иска да допринесе за успокояване на страстите, затова се отказа от посланието до противниците на интронизацията, че не се страхува от тях и че ще дойде в града под Ловчен “без охрана” “.

Намерението на поддръжниците на политиката на Джуканович, които са решени да сплашат поддръжниците и вярващите на Сръбската православна църква в деня на интронизацията, беше показано вчера, когато те повредиха колата на Ристо Йованович от Подгорица, като нарисуваха задното стъкло, за да покрият образа на църквата на Христовото възкресение.

Вярващите от Сръбската православна църква бяха заплашени и от лидера на непризнатата Черногорската православна църква Михайло Дедеич. В писмо до министър-председателя на Черна гора Кривокапич, той поиска да се забрани интронизацията на митрополит Йоаникий в Цетинския манастир, защото, както той пише, „това би било нападение срещу този манастир като символ на силата и дълговечността на нашата черногорска родина.”

Потокът от фалшиви новини в навечерието на интронизацията на митрополит Йоаникий в Цетине става все по-забележим. Дезинформацията циркулира, за да обърка хората и се използва като инструмент за жестока политическа конфронтация, коментира белградският вестник.

———–

Вижте още:

Нараства напрежението в Черна гора • Християнство.бг (hristianstvo.bg)

САЩ призовават за мир в Черна гора – Свят | Vesti.bg

„Република“ (РСМ): Цетине е като пред война (focus-news.net)

„Политика“ (Сърбия): Полицията не може да гарантира реда за интронизацията на новия черногорски митрополит (focus-news.net)

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: