Меню Затваряне

Черногорската църква избра нов предстоятел и заяви курс към признаване от Вселенската патриаршия

В първата историческа столица на Черна гора, град Цетине, на 3 септември 2023 г. се проведе Всечерногорският църковно-народен събор на непризнатата от поместните православни църкви автокефална Черногорска православна църква.

Решението е „по здравословни причини“ да бъде пенсиониран 84-годишният митр. Михаил (Дедеич) и да бъде избран по-младият Острожко-Никшишки епископ Борис (Бойович) за нов глава на Черногорската православна църква.

На събора присъстваха духовници, монаси и миряни от тази юрисдикция, общо над двеста души. Както отбеляза журналистът Александър Солдатов от мястото на събитието, новоизбраният митрополит по време на срещата обяви курс към „постигане на признаване от Църквата-майка на Константинопол“, присъединяване към Световния съвет на църквите и Конференцията на европейските църкви“.

Митр. Борис отбеляза, че целта на въведените промени е „в най-кратък срок да се сформира Митрополитският съвет, да се възобнови работата на Св. Синод и да се вземат решения, които да изведат ЧПЦ от кризата. „Трябва да приемем устав, която вече няма да дава възможност на никого да блокира работата на църквата“, каза той.

Поддръжниците на митр. Борис припомнят, че уставът на ЧПЦ реално не е действал, Синодът не е заседал в пълен състав от 2019 г., а Митрополитският събор не е провеждан повече от десет години. В същото време пенсионираният бивш предстоятел на ЧПЦ Михаил (Дедеич) не е признал този акт, въпреки че нито един духовник или енория не са го последвали.

Според експерти личността на митр. Михаил (Дедеич) е била една от пречките пред диалога за признаване на автокефалията на Черногорската православна църква, тъй като по-рано, през 1997 г., той е бил със запрещение за служение от Синода на Вселенската патриаршия, а по-късно напълно лишен от сан.

Новоизбраният предстоятел на ЧПЦ митр. Борис (Бойович) е хиротонисан през 2019 г. Богословското си образование получава в Киевската православна богословска академия на УПЦ-КП. От 2006 г. служи като свещеник, владее украински, италиански и руски език. Приема монашески постриг и чин архимандрит в УПЦ-КП в Киев през 2016 г.

—————–

Източник: RISU

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: