Меню Затваряне

Книгата “Добруджанци” е вече на книжния пазар

На 7-и септември т.г. се навършиха 80 години от подписването на Крайовския договор и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България. По този юбилеен повод на книжния пазар излиза книгата „Добруджанци“ (1934) с автор Яни Калиакренски.

Изданието е с предговор от изтъкнатия български филолог и историк акад. Иван Радев, а илюстрациите към сборника са на известния наш художник и карикатурист Любомир Михайлов.

Яни Калиакренски е псевдоним на Яни Парашкевов Хаджиянев, български писател, журналист и общественик, културен и театрален деец, редактор.

Роден на 12 януари 1898 г. в Каварна. Редактира вестниците „Единство”, „Куриер”, „Добруджански глас” (1935, основател заедно с Любен Станчев), „Златна Добруджа”, списание „Поле” (основател, 1927, Добрич). Печата във в. „Литературен час”, в. „Вечерна бургаска поща”, сп. „Завети” и др. Пише разкази, импресии, есета, статии. Автор е на книгите „Смехът на Добруджа” (разкази, 1929), „Суша” (повест, 1929), „Добруджанци” (разкази, 1934), „Легенда за 40-те калиакренски девойки” (повест, 1936), сборника „Неизвестните”, останал в ръкопис. Има редица неиздадени изследвания, разкази, речи, изнасяни по различни поводи. 

Участва в дейността на Българското културно общество (БКО), на Вътрешната добруджанска революционна организация (ВДРО) и на легион „Стефан Караджа”. Основател и секретар на Българския народен университет в Добрич (1929), действащ по време на румънската окупация. Член на Съюза на провинциалните професионални журналисти (1936), на Задругата на българските писатели-историци (1940), на Съюза на българските писатели (1941).

Земният край на този очарователен и талантлив творец е жесток. На 8 срещу 9 септември 1944 г. е измъкнат от дома му и „изчезва безследно“ в тази „велика безкръстна гробница“, както визионерски нарича той Добруджа.

Идеята, съставителството и издаването е дело на Атанас Димитров – АтаДим.

Изданието е съобразено с изискванията на съвременния българския правопис.

Книгата ще бъде представена в три поредни дни:

Книгата ще бъде представена в три поредни дни:

23 септември (сряда) от 17 ч. в заседателната зала на Община Каварна;
24 септември (четвъртък) от 17 ч. в Регионална библиотека “Дора Габе”, гр. Добрич;
25 септември (петък) от 17 ч. в Читалище “Зора – 1894”, гр. Шабла.

Екземпляри от книгата ще бъдат предоставени безвъзмездно на всички читалища в Южна Добруджа в областите Добрич и Силистра.

Източник: www.kavarna.bg

Posted in Култура, Нови книги, Новини, Новини от страната

Вижте още: