Меню Затваряне

Патриарх Даниил: “Да се възползваме от спецификата на християнското образование”

В свое послание за началото на новата академична 2020/2021 г. румънският патриарх Даниил подчерта, че предвид здравната криза, причинена от новия коронавирус, „младите ученици се нуждаят от повече подкрепа от семейството, училището и Църквата, за да се формират не само интелектуално и професионално, но също така духовно и културно.

Патриархът отбеляза, че Светият синод на Румънската православна църква обявява 2020 г. за тържествена година на пастирската грижа за родителите и децата, защото християнското семейство се сблъсква с много здравословни, морални, социални и духовни проблеми и трябва да защитаваме, помагаме и насърчаваме семейството, като го възпитаваме в ценностите на християнската вяра и вечните евангелски добродетели – свобода, отговорност, доброта и солидарност.

Патриарх Даниил припомни, че тази година трябва да си спомняме за нашите прародители и родители с благодарност, а също и за нашите учители и преподаватели, които са ни насочвали по пътя не само на интелектуалните и научните знания, но и на вечните духовни ценности.

Патриархът подчерта, че в днешното високотехнологично информационно общество съществува риск образованието да се превърне само в процес на получаване на информация, необходима за придобиване на умения и способности и в система, която е практически ефективна, но все по-безлична и едностранна.

“В такава ситуация е уместно да се възползваме от формиращата специфика на християнското образование, което не се ограничава до тесен и ефимерен земен хоризонт, а е отворено за светлината на вечната любов на Христос, който обеща: „Който вярва в Мене, и да умре, ще оживее ”(Йоан 11:25)” – подчерта патриархът.

“Настоящият период на пандемията ни учи колко е необходима комуникацията между хората, възможността да общуваме очи в очи, да споделяме нашите радости и скърби, успехи или неуспехи, очаквания и стремежи. Сега по-добре разбираме истината на вярата, а именно, че животът и здравето са дарове от Бога, които трябва да бъдат защитени и култивирани, за да израснем духовно и да живеем социално като свободни, отговорни, трудолюбиви и благородни хора.

Както и през предходните години, в началото на тази нова академична 2020-2021 г., ние настояваме енориите и младежките организации в нашата Църква да предоставят материална и духовна помощ на ученици от семейства в неравностойно положение за университетско обучение, за да доставят радост на тяхното семейство, училище и на румънския народ”.

Източник: orthodoxtimes.com

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: