Меню Затваряне

Изложба за 150 години от учредяването на Българската Екзархия

През 2020 година се навършват 150 години от учредяването на Българската Екзархия . Във връзка с това в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” Варна на 8 ноември от 11:00 ч. ще бъде открита изложбата „Пътят към Екзархията”. 

Експозицията включва копия на портрети, документи и фотографии, свързани с българската църковна борба, и книги и учебници, свързани с учебното дело през Възраждането и с формирането на българския книжовен език.

При подготовката на изложбата са използвани материали, предоставени от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Националната художествена галерия, Регионалния исторически музей – Велико Търново, Музея на Възраждането – гр. Елена, Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” – Варна, Регионалния исторически музей – Варна и от г-жа Галина Пиндикова.

Изложбата е насочена към всички, които се интересуват от българската църковна история и от Възраждането на българската народност през 19 век. С нея ще бъде отбелязана и 160-та годишнина от откриването на първото българско училище в гр. Варна през 1860 година.

За още информация във връзка с изложбата можете да посетите Архангел бг.

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: