Меню Затваряне

“Атеистичните делюзии” на Дейвид Бентли Харт е вече на българския книжен пазар

Дейвид Бентли Харт

На книжния пазар у нас излезе нова книга “Атеистичните делюзии: християнската революция и нейните модерни врагове” с автор Дейвид Бентли Харт.

Това е първата негова книга, преведена и публикувана у нас. Издава я “Омофор”, нейн преводач е Борис Маринов, а редактор – проф. Момчил Методиев. Борис Маринов е ръководител на редакционния екип, преводач и автор в сайта “Живо Предание” и в сп. “Християнство и култура” , а негова статия представихме скоро на нашите читатели.

Дейвид Бентли Харт е православен православен богослов, философ, писател, публицист и преподавател. Роден е през 1965 г., негови статии отдавна се превеждат на български език.

Д. Б. Харт пише в множество периодични издания като Pro Ecclesia, The Scottish Journal of Theology, First Things и The New Criterion.

Академичните му усилия са насочени към изследване и анализ на историята на културата и най-вече – на християнската култура (тук) . Преподавал е в множество университети – University of Virginia, университета “Сейнт Томас” в Минесота, “Дюк Дивайнити Скул”, “Лойола Колидж” в Мериленд и “Провидънс Колидж”, където чете лекционен курс върху култура на християнството. Мащабната област на заниманията му, включваща западната философска и богословска традиция, история на изкуствата и културата, му дават възможност да посяга към основополагащи теми, синтезирайки доводите си както от класическите области на хуманитаристиката, така и от патристичното наследство. Автор е на няколко книги, сред които ще споменем хронологически първата, която представяме сега – Atheist Delusions: The Christian Revolution and Its Fashionable Enemies. New Haven, CT: Yale University Press, 2009, публикуването на която насочва вниманието на читателската публика към него и го поставя оттам насетне в центъра на оживени дебати. Последната му – The Beauty of the Infinite: The Aesthetics of Christian Truth.Grand Rapids, MI: Wm. B. Eerdmans: 2003, пък бива наричана негов magnum opus, доколкото представлява цялостно изложение на богословските му възгледи.

Проектът “Живо Предание” отбезялза за книгата:

“Сам авторът нарича този свой труд „историческо есе“ – съчинение, „… което в нито един от своите сегменти не е освободено от пристрастия и което принципно е замислено като апология на едно конкретно разбиране относно въздействието на християнството върху развитието на западната цивилизация“ (с. 7). При което всичко това е съпроводено от сериозна, задълбочена и страстна критика на съвременния атеизъм и аргументирано развенчаване на насажданите от него митове относно християнството, което е поднесено на жив и увлекателен език, на места нелишен и от свежо чувство за хумор. В този смисъл тази книга, чието първо издание е от 2009 г. (отпечатана е от авторитетното академично издателство „Yale University Press“), може да бъде определена като впечатляващ опит за съвременна християнска апологетика. Разбира се, при всички необходими уговорки към представата и към начина на възприемане на този жанр и тази дисциплина у нас. А едно вероятно много по-точно определение, което може да ѝ бъде дадено, е енциклопедия на разобличаването на заблужденията, насаждани от атеизма в съзнанието на съвременния човек.

В хода на изложението си авторът не крие своето разочарование от принизяването в стандартите на съвременния атеизъм, изтъквайки, че в своята дълга история Църквата и християнството са се радвали на истински сериозни критици от равнището на Целз и Порфирий, Волтер и Дидро, Гибън и Ницше, сравнени с които „днешните конски мухи изглеждат далеч по-мързеливи, далеч по-малко проницателни, по-малко изкусни и по-малко изтънчени, далеч по-емоционални и по-самонадеяни, заинтересовани много повече от лесните исторически обобщения, отколкото от трезвите и изискващи много енергия и време проучвания върху това, което християнството е представлявало някога или представлява днес“ (с. 25).

С особена сила Д. Б. Харт разобличава митологемите за нашето съвремие като „век на разума“, за Средновековието като „епоха на мрака“ и потискане на науката от страна на Църквата, за уж „свещените войни“ – каквито в историята на християнството са били всъщност единствено кръстоносните походи, и т. н., и т. н.

Разбира се, изложението има и своята позитивна част, в която авторът представя в ясна и последователна аргументация цялата положителна страна на християнската вяра и на онази революция в разбирането за света и човека, която с появата си християнството е донесло в нашата цивилизация. Революция, която авторът определя като „… вероятно единствената истинска революция в историята на Запада“ (с. 206)”.

Новата книга е с обем от 448 страници и корична цена от 22 лв. С отстъпка може да бъде закупена от издателство „Омофор“ – тук.

Използвани са текстове от сайта Живо Предание и сп. “Християнство и култура”

Posted in Книги, Култура, Нови книги

Вижте още:

error: Content is protected !!