Меню Затваряне

Протестно писмо до митрополит Иларион заради незаконно нахлуване на територията на Грузинската църква

Митрополитът на Зугдиди и Цайши Герасим (Шарашенидзе), председател на Отдела за външно-църковни отношения на Грузинската патриаршия, е изпратил официален протест до митрополит Иларион (Алфеев) във връзка с “незаконното нахлуване” на територията на Грузинската църква от страна на Московската патриаршия. Текстът на писмото на грузински език беше публикуван на 13 януари в уебсайта “WeNews.Ge”, там беше и днес, на 15 януари. Страницата вече не се отваря и най-вероятно писмото е изтрито, затова използваме източник с кратка информация за него от Credo.press.

Причина за протеста е била литургията, отслужена на 7 януари (Рождество Христово, ст. ст.) в катедралата „Света Троица“ в Цхинвали от клирика на Владикавказката епархия към Руската православна църква свещ. Сергий Кокоев. Митрополит Герасим припомня, че в Троицката катедрала има трон на митрополит Исаия (Чантурия) (митрополит на Цхинвали и Никози), който не е дал благословението си за тази служба.

„Руската православна църква, подобно на други поместни православни църкви винаги е признавала и продължава да признава юрисдикцията на Грузинската църква както в Абхазия, така и в района на Цхинвали. Според каноните е недопустимо духовенството на други православни църкви да извършва религиозни дейности в територията на Грузинската православна църква без нейно разрешение”, пише грузинският архиерей.

Митрополит Герасим предупреждава, че подобни незаконни действия вредят на отношенията между двете църкви и предлага ръководството на РПЦ-МП „да вземе строги мерки срещу духовенството, извършило този незаконен акт“, за да не се повтаря повече подобно събитие.

Управляващият Владикавказката епархия на Руската православна църква е архиепископ Леонид (Горбачов) – първи заместник на митрополит Иларион в Отдела за външно-църковни връзки.

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: