Меню Затваряне

Излезе от печат нова книга “Съвременни старци на Православието”

На българския книжен пазар излезе книгата Съвременни старци на Православието, издание на Русенска митрополия и фондация „Двери“. Сборникът съдържа разкази за съвременни подвижници от Света гора и Гърция от техни духовни чеда, сред които има йерарси и богослови, монаси и миряни.

Книгата представя разкази за преп. Софроний (Сахаров), Паисий Светогорец, Порфирий Кавсокаливийски, Ефрем Катунакийски, Филотей Зервакос, Герасим от „Малката св. Анна“, Филарет Констамонитски, Яков (Цаликис), Гавриил Дионисийски, Амфилохий (Макрис) и Йосиф Исихаст.

Сред авторите са Верийски митр. Пантелеймон, Лимасолски митр. Атанасий, Навпактски митр. Йеротей (Влахос), игумените на светогорските манастири „Ватопед“, „Симонопетра“, „Св. Дионисий“, игуменът на манастира „Св. Давид“ на о-в Евбея архим. Гавриил, йеромонах Николай (Сахаров), монах Мойсей Светогорец.

Книгата се издава по инициатива на Русенския митрополит Наум и с финансовата подкрепа на Басарбовския манастир. Митрополит Наум е участвал много поредни години в „Павловите четения“ в гр. Верия и е присъствал на някои от публикуваните беседи за съвременните православни старци.

Българското издание на сборника съдържа много пояснения за лица, събития и топоними, които не са известни на българските читатели, с много фотографии за събития, случили се на Света гора през 20 век.

Преводач на книгата е д-р Златина Каравълчева, а редактор проф. д-р Иван Желев. Изданието е луксозно и голямо по обем (около 600 страници), с твърди корици и може да се закупи от църковните книжарници в София, Варна и Русе на цена от 25 лв.

Източник: Двери бг

Posted in Нови книги, Новини, Новини от страната

Вижте още: