Меню Затваряне

Епископ Варлаам: “През комунизма те изповядваха вярата си в Христос”

В деня, когато в Румъния се отдава почит на политическите затворници, пострадали през комунизма, епископ Варлаам от Плоещ, главен секретар на Св. Синод на Румънската патриаршия, разкри някои от имената, предложени за канонизиране през 2025 г. Те са на свещеници и монаси, преследвани или загинали мъченически от комунистическия режим.

На свое заседание от 25 февруари Св. Синод реши да подготви канонизацията на дванадесет свещеници и монаси, пострадали от режима, която ще се състои през 2025 г., когато Румънската православна църква чества 140 години автокефалия и 100 години патриаршески статут.

„Във време на изпитания за Църквата през комунизма, повечето от тях изповядваха вярата си в Христос”, каза архиереят и изброи три от имената, предложени за канонизация, които могат да бъдат одобрени от Св. Синод:

  • Професор Димитру Станилоае, пострадал в затвора;
  • Архимандрит Клеопа Илие, преследван години наред от Секуритате и дълги години живял в уединение като отците през първите векове на монашеството;
  • Архимандрит Герасим Иску, монах в манастира Тисмана, близък приятел на тези, които активно са се борили срещу комунистическия режим.

Епископ Варлаам добави в словото си: „Църквата споменава борците против комунизма на всяка Божествена литургия заедно с героите, паднали във войните, които нашият народ е водил през историята; участва днес с цялата си майчинска любов в честването на загиналите в затворите не само за ценностите на тази нация, но и заради ценностите на Евангелието. Основната ценност на тази нация е християнската вяра и животът в духа на Евангелието на нашия Спасител Иисус Христос. Дори онези, които се бориха срещу комунизма по чисто политически причини, след като пострадаха и разбраха, че в тайната на Кръста се крие тайната на Възкресението, познаха Разпнатия и възкръснал Христос и Го изповядаха с цялата си сила. Затова е съвсем естествено да си спомним тези борци срещу атеистичния, антихристиянски режим в деня, в които честваме паметта на св. четиридесет Севастийски мъченици”.

Той добави, че има прилика между загиналите за Христос мъченици в Севастия и загиналите или пострадали по време на комунистическия режим, тъй като те са изповядали Христос със същата духовна сила. Празникът на 40-те Севастийски мъченици е определен от румънския парламент като Ден на антикомунистическите политически затворници. По време на церемонията епископ Варлаам положи венец от името на Румънската патриаршия, а на събитието присъстваха хора от местната и централна власт, както и потомци на бивши политически затворници.

Превод: Ренета Трифонова

Източник: Orthodox Times

Posted in Публицистика, Съвременност

Вижте още: