Меню Затваряне

Избран е нов митрополит на Черна гора

Днес Архиерейският синод на Сръбската православна църква избра Негово Високопреосвещенство Будимлянско-Никшичкия епископ Йоаникий за митрополит на Черна гора и Приморието.

Негово Високопреосвещенство Диоклкийски епископ Методий е избран за нов Будимлянско-Никшички епископ (Диоклия – на сръбски Дукля, е средновековна държава (IX-XIII век), която по времето на Константин Бодин е заемала днешната област Санджак в Сърбия, Черна Гора, Херцеговина, Дубровник, части от Босна и северна Албания, б. ред.).

Негово Високопреосвещенство Черногорски и Приморски митрополит г-н Йоаникие (Мичович) е роден на 20 април 1959 г. във Велимле (Баняни). Завършва гимназия в Никшич. след това Богословския факултет на Сръбската православна църква в Белград през 1990 г. и философия във Философския факултет в Белград.

Става монах в манастира Челия Пиперска на 30 октомври 1990г. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 1991 г., същата година е назначен и за изпълняващ длъжността игумен на манастира Савина. През 1992 г. е назначен за ректор на Цетинския манастир, учител и главен възпитател в наскоро обновената Цетинска семинария. През септември 1995 г. е вече архимандрит и назначен за и.д. ректор на семинарията в Цетине.

Избран за викарен епископ на Будимлян от Архиерейския синод на редовното му заседание през май 1999 г. и ръкоположен в Цетине за епископ от сръбския патриарх Павле в съслужение с митрополит Амфилохий и 12 други архиереи на 3 юни 1999 г.

Ппрез 2001 г. Архиерейският синод на Сръбската православна църква основава епархия на Будва и Никшич със седалище в манастира Джурджеви Ступови и назначава за наместник и администратор на Будва епископ Йоаникий. Избран е за епископ на Будва-Никшич през 2002 г., а интронизацията се състои в манастира Джурджеви Ступови, който е древното седалище на Будванската епископия, основана от Свети Сава през 1220 г.

През 2018 г. той става и помощник-редактор на Черногорския и Приморски митрополит Амфилофий при издаването на списание “Светигора”.

След смъртта на митрополит Амфилохий, Архиерейският Синод на Сръбската православна църква на 30 октомври 2020 г. назначи епископа на Будва и Никшич, г-н Йоаникий, за администратор на овакантената Черноморска и Приморска епархия. Еп. Йоаникий участваше в протестите в Черна гора през 2019-2020 г., познаваше делата на Черноморската и Приморска епархия и беше близък с покойния митрополит Амфилохий (Радович), затова и кандидатурата му се считаше за най-удачна при избора на нов митрополит след неговата кончина. Голяма е дейността му и за възстановяването на много стари светилища и изграждането на нови храмове в епархията.

Досега е бил член на Архиерейския синод на Сръбската православна църква в два мандата: от 2005 до 2007 и от 2012 до 2014 г.

Митрополит Йоаникий публикува изследвания и статии в областта на богословието, историята на Сръбската православна църква, участва със свои публикации в църковните списания и гражданските периодични издания. По повод двадесетата годишнина от йерархичното му служение (1999-2019 г.) излезе и неговата му книга „Светлината свети в тъмнината“.

Източник: Черногорско-Приморска митрополия

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: