Меню Затваряне

Православните в ССЦ: „Ако искаме да запазим това, което защитаваме, нека правим това, което казваме“

На 31 август започна 11-та асамблея на ССЦ в Карлсруе (Германия), а на 1 септември следобед се състоя планираната среща на всички православни, които участват с делегации.

На срещата присъства и руската делегация, ръководена от председателя на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия Волоколамския митрополит Антоний.

Във встъпителното си слово Халкидонският митрополит Емануил каза:

„Добре дошли на тази среща на православното семейство по време на 11-ата асамблея на Световния съвет на църквите. Истинска благословия и привилегия е да се съберем като представители на нашите Майки Църкви, свидетелствайки за нашите исторически духовни традиции и апостолския опит на християнската вяра, както се живее в различните контексти на нашите общности като ориенталски и източноправославни. Като такива православните църкви имат много специална роля в живота, ориентацията и бъдещето на Световния съвет на църквите, особено след приемането на резултатите от работата на Специалната комисия за православно участие в ССЦ от 2005 г.

Вярвам, че всички сте имали възможността да се запознаете с документа, публикуван наскоро от ССЦ, озаглавен: „Православни размисли по пътя към Карлсруе“, предлагащ много полезен ресурс, който да ни помогне да се потопим в темата на Асамблеята „Христовата любов движи света към помирение и единство”. Приканвам ви да прочетете този документ много внимателно, особено доклада, който обхваща нашия специфичен принос към Асамблеята, както и нашите опасения за света. Наистина, с голяма скръб трябва да признаем предизвикателните реалности, пред които са изправени нашите църкви, от Украйна до Близкия изток, от Африка до Армения, толкова много места, където нашите вярващи са жертви двойни: жертви на конфликти и войни, но също така жертви на светски и духовни власти, които се стремят да попречат на християните да следват учението на Христос за мир и опрощение.

Трябва да се изправим пред тъжната реалност, че нашите църкви се отчуждават. Надявам се, че тази асамблея може да се превърне във фар на надежда и помирение, докато предприемаме това икуменическо пътуване заедно. Имаме решаващата възможност да улесним помирението, което е толкова спешно необходимо, като насърчаваме мира и справедливостта в дух на общение и любов. В дневния ни ред днес има много точки, които трябва да прегледаме внимателно.

В заключение, позволете ми да изразя най-дълбоката си благодарност към преп. проф. д-р Йоан Саука, който толкова вярно служи на организацията, без да забравя духовните си корени, олицетворявайки най-добрия израз на православния ангажимент към християнското единство и икуменическата солидарност. И накрая, по време на нашето пътуване от Бусан до Карлсруе загубихме много от нашите братя и сестри, които починаха в Господа. Бих искал да ви поканя да се помолите за вечната памет на поне трима от тези герои на Вселенската: митрополит Анба Бишой на Дамиета, митрополит Генадий от Сасима и о. Леонид Кишковски и др. Продължаваме да се молим за отвлечените митрополити на Алепо, Негово Високопреосвещенство Булос (Язиги) от Антиохийската патриаршия и Негово Високопреосвещенство Мор Юхана Грегориос (Ибрахим) от Сирийската православна църква на Антиохия.

Както е казал цар Давид: „Колко е хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно!“ (Псалтир 132:1).

Зимбабвийският митрополит Серафим от Александрийската патриаршия подчерта, че в миналото, когато е бил в други комисии на Световния съвет на църквите:

„Когато говорехме за Православието, много хора се смееха. Трябва да се държим като семейство, като членове на църква. Ако говорим за еретици и разколници, никой няма да ни приема сериозно. Ако искаме да запазим това, което защитаваме, нека правим това, което казваме“.

Представителят на Йерусалимската патриаршия подчерта необходимостта от подкрепа на страдащите членове на Православната църква. „И аз говоря за Йерусалимската патриаршия, която е под окупация. Тогава той изрази несъгласието си с казаното от германския президент Франк Щайнмайер за участието на Руската църква в Асамблеята на ССЦ, наричайки го „обида“.

Представители на Украинската църква поискаха подкрепата на „нашите православни братя“, като благодариха за оказаната вече помощ, особено на бежанците.

В отговор на повдигнатите въпроси митрополитът на Халкидон подчерта, че богословският диалог, започнал преди няколко десетилетия, не е постигнал целите си, „и ние всички сме отговорни за това“.

„Не мислете, че единството ще дойде с чудеса. Имаме нужда от повече молитви и усилия от всички“, отбеляза той.

Той обясни, че никой не може да носи отговорност за изявления на политици (визирайки темата, повдигната от германския президент), като подчерта, че сме в свободна демократична страна, където човек може да се изразява свободно. Той посочи, че изявленията на главния секретар о. д-р Йоан Саука, е позицията на ССЦ.

Търговищкият митрополит Нифон от Румънската патриаршия изтъкна важността на това, че чрез Световния съвет на църквите православните могат да седят и да се срещат от време на време:

„Хубаво е да сме заедно, но бих искал да подчертая, че е важно да продължим диалога между нашите семейства. Практическите въпроси могат да бъдат решени по този начин, чрез диалог.

Orthodox Times

Posted in Новини, Новини от света

Вижте още: