Меню Затваряне

Старозагорска митрополия ще строи Център за православно историческо наследство

Старозагорска митрополия ще строи Център за православно историческо наследство с природонаучна сбирка и музей на митрополитите, става ясно от публикация на БНР от 25 януари, т.г., споделена на страницата на митрополията. Делата срещу решението на Община Стара Загора да дари ресторанта си на Аязмото на Старозагорска митрополия приключиха окончателно и преустройството на сградата в Православен център с музей може да започне, съобщава адвокатът на митрополията Елена Нонева.

Сагата с това дарение продължава няколко години. На 31 януари 2018 г. Общинският съвет на Стара Загора взема решение да дари на Старозагорска митрополия ресторанта на парк “Аязмото” (тук), построен върху имот от близо 2 дка, след предложение на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. С 45 гласа „за“ и двама “въздържали се” съветниците гласуват имотът, закупен три години по-рано от Общината срещу 280 000 лв (тук), да бъде предоставен на митрополията, като условието е да бъде издигнат музей на старозагорските митрополити до 10 години, а през следващите 3 месеца да бъде представен идеен проект.

Веднага след това обаче група граждани внасят жалба в Старозагорския административен съд и настояват той да спре решението на местния парламент и то да бъде обявено за нищожно, защото така описаната в дарението сграда реално не съществува. Според жалбата дарението на имота на върха на парк “Митрополит Методий Кусев” на Старозагорската митрополия противоречи на няколко закона, а решението е прието без мотиви и при съществени нарушения на процесуалните правила, като е нарушен и Закона за културното наследство. Жалбоподателите смятат също така, че решението погазва конституционния принцип на отделеност на религиозните институции от държавата, както и Закона за дискриминация на основата на религия, съобщава БНР (тук).

Старозагорският административен съд постановява, че жалбата на осемте старозагорци няма да бъде разгледана по същество и няма да се обсъжда доколко са основателни техните аргументи. Мотивът е, че гражданите нямат правен интерес да водят дело срещу решението на Общинския съвет. Жалбоподателите не са потърсили правата си във Върховния административен съд.

Краят на спора дава основание на Община Стара Загора да пристъпи към подписване на договора за дарение на 20 декември 2018 г. (тук). Договорът е подписан между кмета Живко Тодоров и Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан в сградата на митрополията и в присъствието на областния управител Гергана Микова, председателя на Общинския съвет Таньо Брайков и медии.

Няколко месеца по-късно обаче и Районна прокуратура протестира срещу решението на Общинския съвет за дарение.  „Съдът даде ход  на делото и се произнесе, че решението за дарение е законосъобразно и  отхвърли протеста на прокуратурата. Тя протестира отново пред Върховен административен съд, който обаче потвърди взетото на първа инстанция решение“, припомня адвокат Елена Нонева.

Автор на идейния проект за ремонт на сградата е архитект Петър Влахов, който е член на Епархийския съвет на Старозагорска митрополия. Според проекта сградата ще бъде преустроена и ще се превърне в “Център за православно историческо наследство” с природонаучна сбирка и музей на митрополитите на Старозагорската митрополия (тук). Първоначалната концепция за реконструкция и преустройство предвижда на първия етаж на сградата да има атриум, конферентна зала и две експозиции – „Православно историческо наследство II-XXI век“, разположена в три помещения, и „Старозагорска митрополия“ в едно помещение. На втория етаж за природонаучна сбирка са отредени две помещения. В тях ще  бъде представена историята на флората и фауната в парк „Митрополит Методий Кусев“. На същото ниво ще бъде и помещение, в което ще бъде експонирана историята на създаването на Аязмото. Предвидено е да има и магазин за сувенири, свързани с историята на парка, и дребноразмерен разсад на дървесни и храстовидни видове от флората на парка. На третия етаж ще бъде разположен складът за икони и църковна утвар и реставрационната работилница.

Преди да се пристъпи към същинското проектиране, трябва да се осигурят средства от дарения, като по думите на арх. Влахов ще са нужни над 10 млн. лева. Той споделя, че непосредствено след сключване на договора за дарение в края на 2018 г. български емигранти са заявили желание да преведат средства, но съдебните спорове са попречили на намеренията им.

Срокът за изпълнение на целия проект по договора е 10 години, две от които са преминали в съдебни дела, но според адвокат Елена Нонева митрополията има правно основание да поиска удължаване на срока. Кметът Живко Тодоров също смята, че има обективни обстоятелства, които налагат срокът да се предоговори и е категоричен: „Веднага щом получим писмо от митрополията с искане за удължаване, ние ще го внесем в Общинския съвет“.

С колко още ще се забави обаче преустройството на сградата в Православен център с музей зависи не само от намирането на средства от дарения, но и от приемането на Подробен устройствен план (ПУП) на парк „М. М. Кусев“, тъй като без него строителните дейности биха били незаконни, а такъв паркът още няма. Архитект Петър Влахов коментира, че: „Законът се произнася, че е необходимо да има градоустройствена основа, т.е. план за регулация и застрояване на територията, което значи, че общината трябва да възложи, одобри и обяви един такъв Подробен устройствен план (ПУП).

Кметът Живко Тодоров коментира решението за плана: „Това, което сме водили като първоначални разговори е този имот, който вече е собственост на митрополията, да бъде регулиран отделно от ПУП-а“, като уточнява: „Ще се гласува отделно, защото очакваме напрежение със самия ПУП. То ще възникне от собствениците на имоти в северната част на Аязмото, които още преди няколко години сме обявили като незаконни. Те нямат документи за тяхното строителство. Така че ние не искаме да обвързваме единия обект с цялостния ПУП на Аязмото, защото очакваме обжалване от тяхна страна. То ще отложи във времето със съдебни дела приемането на плана“.

Източници на публикацията:

Вадят парцела с ресторанта на Аязмото от общия ПУП на парка

Бившият ресторант “Аязмото” става собственост на Митрополията

С дарения митрополията в Стара Загора ще превърне в музей парка на Аязмото

Експертен съвет разглежда идеята на Митрополията за бъдещето на ресторант “Аязмото”

Дарение на общински имот за църквата предизвика недоволство в Стара Загора

Posted in Епархийски новини, Новини

Вижте още: