Меню Затваряне

В българското подворие в Москва служат само руски свещеници

Милен Вълчев

Милен Вълчев

В българското подворие в Москва, в църквата „Успение на Пресвета Богородица“ на Таганка, няма български свещеници. Службите се извършват от четирима руски свещенослужители – протоиерей Владимир Голубцов, свещеник Алексей Себелев, свещеник Алексей Матвеев и дякон Сергей Калабин. В храма всички служби се водят на руски език, християнските празници се отбелязват според календара на Руската православна църква.[1]

Настоятелят на българското подворие – българинът архимандрит Теоктист (Явор Свиленов Димитров) няма право сам да служи нито на български, нито на руски език. Позволено му е да води служби само в изключителни случаи, заедно с руските свещеници в храма. Българското подворие дори няма самостоятелна банкова сметка. Пожертвованията за храма се събират чрез банковата сметка на подворието на патриарха на Москва и Русия.[2] Кирил (агент Михайлов) заедно с българския патриарх Неофит са предстоятели на църквата. Храмът „Успение на Пресвета Богородица“ е предоставен за подворие на Българската патриаршия през 1948 г. На сайта на църквата изрично е записано, че тя е част от Московската епархия на РПЦ.

Според проф. Дилян Николчев в диоцеза на автокефална православна църква действат само нейните правила. Затова службите са от руски свещеници и според руския църковен календар. Както пък българските църкви в Турция са подчинени на Вселенския патриарх. Следователно в България „руската църква“ трябва да бъде подчинена на Българската патриаршия и да се спазва българския църковен календар. У нас освен руска има още и гръцка, и румънска църква, които са част от Софийската епархия на БПЦ.

Иначе пък стана ясно защо посланик Е. Митрофанова се отказа от реципрочни действия. Наред с българския представител трябваше да бъдат изгонени и двама руски свещеници. Така също щеше да стане ясно, че „българската църква“ в Москва спазва правилата на РПЦ, но руската в София нарушава Устава на БПЦ.

Милен Вълчев е историк, възпитаник на Великотърновския университет, изучавал история и журналистика в Пензенския държавен университет. Главен уредник на отдел „Нова история“ в Регионален исторически музей – Хасково. Публикацията е цитирана от неговата лична страница. Възможно е да има неточности в нея, тъй като това е лична позиция. Очакваме някаква реакция и опровержение на информацията, ако тя е непълна или невярна.


[1] Страница на храм „Успение на Пресвета Богородица“: (тук).

[2] Страница на българското подворие: bolgarskoe-podvorie.com

Posted in Църква и политика