Меню Затваряне

Готови са новите учебници по Религия за 6 и 7 клас

Готови са учебниците по “Религия – Християнство – Православие” на Светия Синод за 6-и и 7-и клас и сега очакват одобрението на просветното министерство. След като през 2018 година негов екип създаде подробни програми за предмета Религия – Християнство – Православие, от Светия Синод решиха да напишат свои учебници. Такива не са създавани от 30-те и 40-те години на миналия век. Инициативата е на Културно-просветния отдел към Св. Синод и на митрополитите Лочвански Гавриил и Варненски и Великопреславски Йоан. По учебниците работиха богослови и иконографи от Православния богословски факултет при ВТУ, учители и историци.

Учебниците разглеждат всички детайли от църковната история, седемте тайнства на Църквата, Христовите притчи, Символът на вярата. След одобрение от Министерство на образованието, двата нови учебника трябва да влязат в училищата от новата учебна година. Всички учебници на Синода са безплатни.

От Светия Синод се надяват новите учебници да накарат повече ученици да изберат предмета Религия – Православие.

В момента предметът “Религия” не е задължителен предмет, а избираем или факултативен, а родителите трябва да декларират, че го избират за децата си. Поради тази причина само около 1% от учениците учат “Религия”. Предметът има и още две разновидности- едната е “Ислям”, другата е под формата на история на религиите.

По материали от БНТ

Posted in Новини, Новини от страната

Вижте още: