Меню Затваряне

Духът на омраза, отприщен от болшевизма, продължава да взема жертви и до днес

Ставрофорен ик. Стефан Стефанов

Ставрофорен ик. Стефан Стефанов

На 25 октомври 1917 г. е извършен болшевишкият преврат, наречен по-късно Октомврийска революция, с главни организатори В. И. Ленин, Л. Д. Троцки, Я. М. Свердлов и др., с който е свалено временното правителство и е установена съветска власт в Русия. След този безкръвен преврат започват кървавите репресии, продължили седем десетилетия, отнели живота на милиони граждани – целия царски дом, политици, индустриалци, офицери, интелектуалци, свещенослужители.

Превратът е извършен, докато в Москва заседава Всеруския поместен събор, открит на 15 август 1917 г. На 5 ноември 1917 г. в храма „Христос Спасител“ старец Алексий (Соловьёв) от Зосимовската пустиня изтегля жребия, с който е избран патриарх Тихон, след като в продължение на 200 години Руската църква е лишена от патриарх и е подчинена от Петър I на светската власт. На 19 януари 1918 г. патриарх Тихон издава знаменитото „Възвание“, с което анатемосва болшевиците:

„Опомнете се, безумци, прекратете вашите кървави разправи. Това, което вършите, е не само жестоко дело, то е наистина сатанинско дело, за което в бъдещия задгробен живот подлежите на геенския огън и на ужасното проклятие на потомството в този земен живот.

С властта, дадена ни от Бога, ние ви забраняваме да се приближавате до Христовите Тайни, анатемосваме ви, ако все още носите християнски имена, доколкото принадлежите по рождение към Православната църква.

Заклеваме и всички вас, верни чеда на Православната Христова Църква, да не влизате в никакво общение с подобни изверги на човешкия род: „Махнете, прочее, злия изпомежду си“ (І Кор. 5:13).“

Първата жертва на болшевиките сред архиереите е Киевския митрополит Владимир, разстрелян на 25 януари 1918 г. до стените на Киево-Печерската лавра.

Духът на омраза, отприщен от болшевизма, продължава да взема жертви и до днес.

———–

Текстът е от профила на автора във Meta.

Posted in Публицистика

Вижте още: