Меню Затваряне

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ извършва проверки в три манастира на Света гора

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ извършва проверки в три манастира на Света гора, чиито имена все още не се съобщават. ОЛАФ се е насочила към игумените на точно три от светогорските манастири, които са тясно свързани с мрежата на Путин и руските олигарси, съобщават гръцки медии.

Преди операцията на ОЛАФ са проверени банковите сметки на манастирите и други финансови институции, които са използвани за пране на пари. Скоро ще бъде изготвен окончателен доклад за финансовите операции и произхода на огромни суми, управлявани от гръцки и кипърски банки.

ОЛАФ ще изпрати официално искане до съответните държавни агенции за замразяване на банковите сметки на конкретните манастири, а в началото на седмицата разследването ще бъде разширено и за други манастири.

Отбелязва се, че Атон е бил обект на наблюдение от американските власти, като тяхното внимание е било насочено и към гражданския губернатор на автономната монашеска република, корабособственикът Атанасиос Мартинос, който е обвиняван за липсата за какъвто и да е контрол, като се твърди, че монашеската общност се е превърнала в свърталище на руски и проруски агенти и шпиони, които дори търгуват с фалшиви паспорти.

В същото време Атанасиос Мартинос е сред тези корабособственици, които са развивали отношения с руски агенти от години и сега, по време на войната, правят големи печалби от трафика на руски петрол и други продукти в нарушение на ембаргото и санкциите, наложени от ЕС.

В същото време в Агенцията за финансов контрол (бореща се с прането на пари) разследват няколко случаи по сигнал на банки, касаещи подозрителни депозити и преводи към монаси и игумени на светогорски манастири, за което писахме подробно в публикацията „Гръцките служби разследват съмнителни парични преводи от чужбина към светогорски монаси“ преди няколко дни.

Независимият разследващ орган сега ускорява съответните процедури за проверка на тези трансакции.

Posted in Новини, Новини от света, Светогорие

Вижте още: