Меню Затваряне

Свещ. Йоан Бурдин: „На Атон не е планирано „изгонване на руски монаси“

Свещ. Йоан Бурдин

Един от последователите ми (в Телеграм) обърна внимание на информацията за това, че руските монаси могат да бъдат изселени от Света гора. Това е съобщил прессекретарят на Московска патриаршия свещ. Димитрий Сафонов. По неговите думи, това може да е свързано с предстоящата визита на Атон на Константинополския патриарх Вартоломей (тук).

Веднага предположих, че това е дезинформация: дори малкото, което знам за статута на монасите на Атон, показва, че такава ситуация невъзможна. Още повече, че сега имам уникалната възможност да уточня има ли повод за вълнения от човека, който познава тази ситуация отвътре. Ето какво каза той.

За да се заселите на Атон, трябва да преминете определена процедура. Преди всичко трябва да получите благословение от Свещения Кинотис – съборния орган на управление на Света гора. Ако получите благословение, можете да бъдете приети в един от манастирите и срещу символично заплащане да придобиете пустееща келия и т.н. Във всеки случай, какъвто и да е по националност новият монах, той получава гражданство в Гърция и остава на неин гражданин, дори ако престане да бъде монах.

На Атон няма руски монаси, принадлежащите към Московска патриаршия,  всички живеещи тук монаси, са към Вселенска патриаршия. Дори т. нар. „руски“ манастир „Св. Пантелеймон“. Ето защо руснаци тук можете да бъдете само по националност или заради страната, от която сте дошли. Съответно, към всички живеещи тук легално – и светските, и църковните власти, се отнасят еднакво.

Но това е принципният момент. Легално.

На Света гора има много нелегални мигранти и съмнителни личности (в това число и служителите на руските спецслужби). Те са проникнали тук по различни начини, а по-нататък… Територията е голяма – гори, скали, много пустеещи келии (къщички). Не е сложно и нещо сам да си направиш.

Тези хора причиняват огромно количество неприятности, както на църковните, така и на светските власти. От тях идват различни проблеми от криминален характер. Например, сега гръцките специални служби следят вноса на оръжия и наркотици в Атон и разследват дейността на организираната престъпност тук (за това писа Romfea.gr).

По някаква причина се е случило така, че по-голямата част от тези „нелегални имигранти“ са руснаци.

Те изпитват търпението на гръцките власти повече от десетилетие, но все още никой не е предприел радикални мерки срещу тях. От време на време наистина се водят разговори, че би било хубаво да се въведе ред, особено преди пристигането на Вселенския патриарх, тъй като той няма никаква закрила и не се знае предварително какво могат да устроят нелегално живеещите радикали.

Въпреки това досега не е имало глобални изселвания дори на тези нелегални имигранти и не са планирани. Освен това не може да се говори за изгонване на руски монаси от Атон, които живеят тук законно, принадлежат към Вселенската патриаршия и са законно собственици/наематели на недвижими имоти (келии и скитове), както и гръцки граждани.

Тази позиция, по-специално, беше ясно изразена от губернатора на Атос Атанасиос Мартинос (тук).

Невярната информация, която прессекретарят на Московската патриаршия така охотно разпространява (било то поради неграмотност, или поради някакви идеологически причини), първоначално беше публикувана в Instagram от човек, специализиран в разпространяването на такава изкривена информация за живота на Атон. И оттам тя се разпространи в различни медии, предимно проруски. Така че членовете на Свещ. Кинотис дори трябваше да уверяват „развълнуваната общественост“, че нито Вселенският патриарх, нито членовете на Кинотиса са отправяли подобни искания до управителя и не е планирано „изгонване на руски монаси“.

А защо официалният говорител на Московска патриаршия разпространява вече опровергана лъжа, досетете се сами…

———–

Превод: Ренета Трифонова

Източник: Блог на о. Йоан Бурдин в Телеграм

Вижте още: Ще бъдат ли изгонени руски монаси от Атон? • Християнство.бг

Posted in Беседи на о. Йоан Бурдин, Публицистика, Светогорие

Вижте още: